Dec 31, 2009

Tiba-tiba g tgk b0la Malaysia vs Syria..

mlm td pakd0 bersama cik yuyu memergikan diri ke bukit jalil.. watching 0ur nati0nal team played against Syria..
kami sampai agak lewat kerna sama2 terlibat dlm kesesakan di Federal Highway (Belia Benci Jem).. dr ss14 ke kerinchi p0n dekat 20 minit.. pakd0 seprti mahu keluar dari kereta dan berlari-lari seperti Usin Bolt tp apakan daya pakd0 yg drive... cik yuyu di tepi.. Maka pakd0 hanya mampu bermimpi..

sampai jer di stadium bukit jalil darul naim.. pakd0 terus memarking kereta dan berjalan selaju mungkin, se0lah-0lah sedang myertai acara jalan kaki Sukan 0limpik Athen 2004... Cik Ima sudah sampai katanya.. sedang menunggu pakd0 di pintu masuk stadium.. n then kami berjumpa dan terus memasuki stadium, pakd0 terpaksa membeli sedikit kurdapan kerna pakd0 masih belum mengambil sebarang nutrein yg diperlukan badan. Ia sangat diperlukan utk mengutuk dan mengeluarkan kata-kata kesat kepada pemain dan pegawai perlawanan..

perlawanan sudah bermula 9 minit.. masih lagi 0-0.. pakd0 mengambil nutrien dari burger yg pakd0 sendiri xtau brapa harganya.. sebji burger mengambil masa 15 minit utk dihabiskan kerna pakd0 tidak dapat mencari kekhusyukan memakan berger yg dimasak menggunakan kaki dan slipar.. sungguh tidak enak...

Barisan pemain Malaysia adalah rata-rata dari squad emas sukan SEA temp0h hari, cuma N0rhafiz kembali menjadi kapitan Malaysia.. Squad Syria pula agak tidak dikenali malah langsung tidak dikenali.. Siapakh mereka? pakd0 p0n tidak dapat pastikan.. Mungkin mereka adalah pelajar Syria di UIA atau p0n mana-mana k0lej swasta di ibunegara.. Tanggapan ini adalah berdasarkan Jersi yg dipakai 0leh mereka.. Agak berbilang bangsa walapun semuanya berwarna merah.. Takkan lah Syria FA tidak mampu membeli jersi yang mahal2 utk pasukan negara mereka.. Masakan tidak, mereka mampu memiliki peluru berpandu yg canggih, takkan la jersi satu set p0n tak b0leh beli.. ahhh biarkan..


perlawanan berlangsung agak baik.. pemain Malaysia bermain dgn cantik da teratur, tiada aksi2 liga Super dan Liga Perdana dipamerkan.. Safiq Rahim agak baik juga mengawal enjin pasukan Malaysia.. Barisan pertahanan Malaysia di barisi IDOLA pakd0 iaitu Muslim dan Norhafiz Zamani.. agak baik persembahan mereka... Jentera tengah 0leh Safiq dan pakd0 lupa sape ( s0ri naik l0ri) manakala penyerang ialah si kembar dan Maty0 bergandingan... Malaysia akhirnya memecahkan kebuntuan, dgn mendapat penalti dari s0ft tackle dari player Syria yang menackle Shahrul Idlan Talaha a.k.a Mat y0... pakd0 agak terkejut dgn tindakan drastik referee yg agak lembut itu.. se0lah2 sedang mengadili perlawanan netball peringakat z0n bawah 14thn.. Sepakan 12 kaki ni disempurnakan 0leh Si Safiq yg memakai jersi keramat peninggalan Superm0kh..
kal0 xmasuk memang maki hamun akan dihamburkan 0leh pakd0...

Akan tetapi Syria berjaya menyamakan kedudukan melalui sepakan penalti (penalti lagi!!!!) refree ini mula disumpah seranah dgn agak dasyat 0leh fan Malaysia (pakd0 diam saje).. Malaysia kembali mengatur gerak dan mendapat penalti lagi... 3 penalti nih!!!! 2-1.. si Safiq lagi yg sc0re...
 permainan agak hambar setelah pertukaran pemain dilakukan.. Refere sperti biasa membuat lawak-lawak b0d0h bertaraf lawak majalh Ujang yg mengundang pakd0 mencari b0t0l air utk diberi pembalasan..

Walaup0n dlm keadaan yg tidak sperti 1st half, Malaysia berjaya menggandakn g0l apabila kembar berjaya memasukan b0la ke dlm jaring Syria.. GOLLLL!!! 3-1... akan tetapi Kembar terpaksa meninggalkan padang dalam keadaan yg kuranh enak kerana dilayangkan kad merah 0leh referee.. Alasanya ialah kembar melambat-lambatkn perlawanan.. Pakd0 sudah hilang sabar, b0t0 air sudah diper0lehi.. maka tunggulah saat itu... Malaysia terpaksa bermain dgn 10 0rg pemain.. tetpai masih berjaya menaringkan g0l ke-4!!! 0hh pakd0 masih tidak percaya.. GUrusamy juga id0la pakd0 melakukan c0unter attack yang cantik dan menewaskan penjaga g0l Syria dgn cara yg amat memalukan.. L0b b0la ke atas kepala keeper.. pakd0 melmpat kegembiraan melihat id0la menjaringkan g0l.. 0hh indahnya....

sebaik tamat perlawanan referee agak tergesa-gesa meninggalkan padang tnpa menyedari pakd0 sudah menunggu di tingkat 2 dgn bersenjatakn b0t0l air ditangan.. ZUPPP!!! satu balingan dilakukan.. ahhh sedikit tersasar.. kal0 kena kepala referee yg b0tak tu harus masuk k0sm0 es0k... huhuhu...

stelah hbs game, pakd0 bepisah dgn cik Ima yg bersama-sama pakd0 dan yuyu.. kata cik Ima kene balik awal, es0k keje.. 0hh lupa pakd0.. W0k, hafiz, kuwe juga bersama-sama pakd0 malam ini..
kami bernukak di rest0ran capati xsampai di Sri Petaling sambil memakan nasi lemak ayam hancur.. pakd0, yuyu, w0k, hafiz, kuwe dan xkenal bernukak sehingga b0ring.. akhirnya kami pulang..

Semasa dlm perjalanan pulang ke rumah pakd0  di G0mbak.. satu r0ad bl0ck berlaku ditempat biasa... pakd0 macam biasa la mengeluarkan d0kumen2 rasmi sebagai rakyat Malaysia yg berundang-undang... akan tetapi.. pakd0 berjaya membuka club bual di situ. sungguh aneh!!! pak p0lisi sama2 terjebak dengan club bual yg dimulakan pakd0.. 10 mnit berb0rak pasal b0la.. haishhh!!! jeng k0il pak p0lisi itu... ade ke layan club bual anjuran pakd0 ketika bertugas... yuyu suk0 ggulim setelah mengetahui peristiwa ini..














cik yuyu dan cik ima cuba berlagak WAG pemain malaysia...















cik yuyu dan en w0k (bukan pemain malaysia) cuba mengaburi mata paparazi...


p/s: dua tu jer gmba yg pakd0 ambik.. huhuhu..

see u when i see u...

Dec 29, 2009

unexpected!! j0urney gil0 bersama jamil dan edi...





weekand lepas member kkacip pakd0 iaitu Jamil a.k.a Ann Djamel Hwang datang bercuti (k0n0n2 nyer la) ke rumah pakd0 di g0mbak..

 pada ahad tu pakd0 nk td0 sbb jam dah pkl 7am.. ngantuk sehhh.. tp jamil dan edi secara tiba2 mengeluarkan idea berbentuk kelaparan.. ahhh.. pakd0 cuba men0lak, tetapi nasi blauk di pagi hari membuatkan pakd0 tertewas dgn g0daan dan hasutan syaitan.. pakd0 cuba melengah-lengahkan permainan dengan membuat hantaran kepada penjga g0l dan juga mengeluarkan b0la dari kawasan bahaya... tetapi jamil melakukan c0unter attack dgn memanaskan enjin kereta kenarinya.. argghh!!!


cubaan pakd0 membuang masa gagal.. jamil dan edi sudah siap sedia di dpn pintu.. ini menyebabkan pakd0 terpaksa mandi dgn laju... selaju kereta Bentley GT C0ntinental... pakd0 dan edi masing2 memakai pakaian santai disebabkan jamil hanya mahu pergi menambah rezeki makcik d tmn samudera..


selepas makan nasi berlauk di tmn samudera ( bukan imam samudera!!) kami bertiga menghala ke ulu yam..
nak main air katanya jamil dan edi.. pakd0 malas nk main air.. malah edi juga sudah pakai tight dan sluar pendek.. "aku n0k mandi air tujum!!" tegas edi..


tetapi perkara sebaliknya telah berlaku dgn kejam!!! jamil terlihat signb0d "GENTING HIGHLAND"
pakd0 memberitahu jamil tanpa rasa bersalah " Buleh g genting jale ning mil, strekk jah".. lantas Jamil berkata "mari kit0 ukah genting".. jamil mula membuat aksi gila yg langsung tidak berperikemanusian.. menuju ke genting higland!!! arghhhh!! "ikut mung la mil" ujar pakd0 setelah pasrah kerana Jamil yg menjadi j0ki pada pagi itu..
















"isi miny0k dulu" kata jamil...


pakd0 beraksi k0ya yg membangkitkn kemarahan jamil..



skali lagi pakd0 beraksi sgt k0ya...



Jamil tersenyum kepuasan sambil membuat aksi yg menj0l0k mata..

 
pakd0 n jamil duk lep0k..


kali ni pakd0 pul0k ken0 ambik gamba..


 edisi k0ya par0k bersama edi..














"mung n0k main k0 di? aku bereh jah.. jamil ggulim n0k main d0h tu"















jale2 la d0h sapa gak...


ttek0 edi tep0m sap0?


 akhirnya pakd0 terg0da dgn iklan 50% SALE!!! 0hh tidakk














akhirnya jamil dapat mandi di ulu yam..















perhatian!! sbenarnya air hanya diparas lutut shj!!

ketika mereka berdua mandi manda.. pakd0 terpaksa td0 didlm kereta kerna pakd0 sudah tidak bisa membuka mata dan berfikiran secara waras.. bimbang jika pakd0 bertukar menjadi p0lis angkasa gaban ataup0n ultraman tar0, pakd0 mengambil keputusan utk bertapa didlm kereta...

Dec 23, 2009

pakd0.. nukak s0ram2...

pakd0 kembali lagi...

tahun 2009 da nk abis, pakd0 rewind balik ape la yg pakd0 buat thn ni... hampeh!!! xde kemajuan langsung...
huhuhu.. 0pss!! ade la satu dua special kess yg best... ::rahsi0::
entry kali ni pakd0 xde gmba nk tepek.. tiada dlm simpanan ataup0n malas nk upl0d? hanya pakd0 yg tau...

sbenarnya pakd0 planning nk blk mggu ni.. tp m0kcip kesayangam pakd0 sakit tenat, b0nda p0n datang kL, s0 pakd0 terpaksa la delay kebalikan pakd0 ni.. acik pakd0 sh0wed a very gud impr0vement hari ni.. Alhamdulilah.. hari ni hanya pakd0 berdua ngn husband acik yg dtg tgk acik.. mesti makgud menyampah tgk muka pakd0.. huhuhu... asyik2 muka ni...
tp satu pakd0 bengang kat 0spital ampang ni.. nk msk ICU ni xleh pakai kasut@ slipar sndiri.. di0rg sediakn... makin lame makin kurang slipar ni.. ade jgak ke yg sebat slipar kat ICU? jd alasan kene tggu kat luar ialah.. "tggu jap ekk, slipar xde.." punye la m0den 0spital... masalah slipar gak yg muncul...

tp yg pasti suku terakhir tahun 2009 ni bukanlah cerita yg best bg pakd0... bermula dgn masalah registrati0n kat k0lej, masalah l0an MARA pakd0, and lastest acik pakd0 sakit.. ermm.. pakd0 ni redha jer la... xkan nk kechiwa sampai guling2.. banyak ujian sehhhh!!!!trimala dgn hati terbuka... sape la nk masalah kn? tp itulah pakd0.... sentiasa bermasalah...

waktu td0 pakd0 sperti biasa, 7pg- 3ptg.. huhuhu.. rase mcm nk g duduk brazil jer... sbb waktu td0 pakd0 hmpir sama ngn di0rang.. dan mcm biase.. pakd0 menjadi anak dara... keluar beli mkanan n blk umah terus.. online xp0n tgk tv..

tp dlm b0ring2 pakd0 ade xtvt yg memang 0rg malas nk buat.. nukak scara s0l0... huhuhu... jln2 dir0nda2 kL..
tempat peberet? padang b0la HKL... hahahha.. beli kuaci ngn air.. dan tgk 0rg men b0la... itulah pakd0... s0rg2 p0n jadilah.. satu lagi pakd0 suka wind0w sh0pping s0rang2.. huhuhu... hbs pakd0 nk suruh sape temankn?
awek? s0rry pakd0 xde awek nk teman2 nih... biasenyer wind0w sh0pping pakd0 xmnjadi sbb pakd0 seringkali tersangkut di MPH @ kin0kuniya... kedai buku!!! l0hhh nerd jgak pakd0 ni... kal0 sesape bace entry ni mesti rase nk lempang jer pakd0.. hhuhuhu.. k0ya m0lekk.. lep0k keda buku nanggum... tp itulah antara tempat best lepak.. baca buku free!!! huhuhu... 2-3 jam tu k0mpem... dan pakd0 juga sudah biase 'terteng0k' wayang s0rang2.. biasenyer citer yg da xramai 0rg tgk..
pakd0 b0leh la pilih seat yg best.. pastikan 3 seat kat depan k0s0ng.. kenapa? sbb pakd0 b0leh letak kaki atas seat kat depan.. br best layan m0vie ngn p0pc0rn.. (sila jgn amalkn sikap ini jika ade 0rg kat seat depan, mungkin kaki mereka di muka anda!!)

mungkin pakd0 da biase nukak s0rang2 s0 xde la pakd0 terasa jeng k0il sgt.. g kLCC, MidV s0rang2, jln2 tgk 0rang... dan skarang ni musim YES (year end sale) sangat merbahaya kepada b0t2 kecil dan sederhana..
kerana pakd0 sgt mudah terpengaruh dgn hasutan pr0m0ter2 yg bertugas.. mereka umpama syaitan yg menghasut pakd0 membeli barang yg dijual.. huhuuhu... kal0 nukak s0rang2 ni pakd0 suka sgt naik public transp0rt... ambik k0... Putra lrt ngn m0n0rel jer... bas? s0rry naik l0ri... dua tu jer jd pilihan...

mlm ni kal0 pakd0 ade m00d dan gatal tangan, pakd0 update edisi nukak secara s0l0 ni..
huhuhu... walaup0n kawan2 pakd0 tidak percaya sama sekali pakd0 keluar s0rang.. lantak lahhh... pakd0 mane ade awek nk bawak nukak... s0rang2 sudahhh...

0k... pakd0 p0n xmengerti kenapa pakd0 gatal tangan taip entry pagi2 nih.. adakah pakd0 sedang jeng k0il?
mmikir...

s0, see y0u when i see u...
pakd0 mahu berehat bersama kit kat...

Dec 22, 2009

get well s00n Maznah Bt Salleh.. m0kcip kesayangan pakd0..

jumaat lps, semasa pakd0 bernukap bersama siblings.. pakd0 mendapat k0l dari b0nda...
"Acik k0ma kat ICU h0spital Ampang!!" ujar b0nda... pakd0 terus senyap seketika..

Maznah Bt Salleh.. adik kepada b0nda tersayang.. 0t0matisnya beliau adalah ibu saudara pakd0.. yang paling sp0rting ngan pakd0.. yg paling baik ngn pakd0.. pakd0 panggil dia acik..

hr sabtu pakd0 ke h0sptal ampang bersama b0nda n family.. sedis tgk acik pakd0 k0ma.. b0nda menangis tgk adik kesayangan dia dlm keadaan k0ma.. wayar penuh badan.. mesin2 berderet kat tepi..

kini dah masuk hari ke-4 acik pakd0 k0ma.. setiap hari pakd0 ke h0sptal ampang mengjenguk acik yg masih k0ma... hari ni ade kemajuan.. pakd0 dan adik panggil acik.. dan acik bg resp0n... cuba membuka mata tp xb0leh.. air mata acik mengalir perlahan... acik nangis... pakd0 sebak tgk acik... s0 2-3 hri ni pakd0 hanya ulang alik ke h0spital setiap petang.. just want t0 see my bel0ved acik sedar n kembali sihat...

pakd0 sentiasa d0akan acik kembali sihat...

thats why pakd0 n0t in the rite m00d f0r several days... w0rried my bel0ved acik...

sesi bernukak bersama adip2 sayam...

bl0g pakd0 p0n jarang dupdate skang ni.. xde idea, xde m00d..

jumaat lepas pakd0 n sibling ber'nukak' bersama-sama.. 1st ambik lily pastu terus ke sunway pyramid.. sampai jer pakd0 n siblings trus mengisi perut yang sememangnya k0s0ng.. huhuhu..















limly wehi bbedil...



















pakd0 dgn penuh berhemah cuba menyuap makanan..















three 0f us.. 'pakd0 n siblings'.. temkiu nida kerana tetiba muncul sekaligus menjadi cameraw0man.. huhuh..

selepas menambah kal0ri di chicken hartz, pakd0 n siblings terus menggunakan kal0ri tersebut.. 0leh kerana masing2 tidak expert dgn design bangunan di sunway pyramid, yuyu meracun kami utk ke 'pak ng0nar' @ the curve.. pakd0 dan lily tanpa teragak-agak memakan racun yuyu..















yuyu & lily..















again... kami bertiga...















sedak... n0k g make pul0k.. tp kali ni pergi dgn perut yg lapar.



















pakd0 sperti biasa penuh berhemah... huhuhu


slepas jalam2 di 'pak ng0nar', kami skali lagi merantau... kali ni ke wangsa maju.. tujuannya hanya satu "NAUNG!!!".. pakd0 ke superstar wangsa walk.. tp semua bilik hbs dimakan m0nyet... nk tghu turn? 0h tidak.. pakd0 trpaksa la ke JJ setiawangsa demi memenuhi keinginan utk naung... yuyu terlalu excited kerna pakd0 memberitahu lagu "baip2 sayam" ada disediakan.. huhhuhuhu... mr Jaabil men'j0in' diri bersama kami ber 'naung selama 2 jam...

aktiviti pakd0 bersama sibling berakhir slepas menghantar limly pulang, tp pakd0 skali lagi ber'nukak'...
kali ni tnpa limly sayam... hanya pakd0, yuyu, dan Jaabil.. kesudahannya? makan lagi.. huhuhuhu...

Dec 18, 2009

c0ngratulati0n Malaysia U-23...

1st pakd0 nak ucapkan selamat menyambut tahun baru kalendar Islam.. Maal Hijrah...

walaup0n 0rg ramai2 g masjid baca Yasin, d0a hujung dan awal tahun, pakd0 menjadi manusia tidak berguna hr ini... terc0ng0k depan tv, watching 0ur player rewrite the hist0ry 0f Malaysian f00tball..




pakd0 menunggu la pkl 6 p.m untuk memulakan d0sa-d0sa kecil pakd0 iaitu mencarut kepada semua pemain dan tidak ketinggalan refree.. tp yg mengejutkan pakd0 siap ade 2 stesen TV nak tunjuk live game ni.. hahahha.. da masuk final katakan.. apep0n gracias!! dlm 10 minit men0nt0n.. hujan mula turun.. nak tau ape terjadi... "SERVICE CURRENTLY NOT AVAILABLE".... nak tau kenapa?
 ASTRO la... tp pakd0 sesekali tidak memarahi Astr0 kerana setiap kali hujan k0mpem xleh tgk.. kerna pakd0 mengerti kenapa ia terjadi.. frequency spectrum yg digunakan 0leh Astr0 adalah KU-Band.. dgn bandwidth 12-14Ghz.. jd pegilah mana2 tempat di dunia.. ia tetap sama ketika hujan.. hahahaha....

kembali ke t0pic asal... sukan Sea... dlm acara b0la sepak.. kali ni pakd0 memilih TV2 sebagai teman.. kenapa? kerna Hj Hasbullah Awang!!!!! n0stalgia tu... pakd0 amat merindui ulasan mengarut dan berapi-rapi mamat nih.. b0leh dikira sebagai legend in his 0wn class!! TV3 nyer pengulas macam cibai.. seriusss!!

1st half pakd0 telah memberatkan timbangan amalan ke neraka kerana mulut pakd0 senantiasa sahaja menyumpah seranah pemain malaysia dan refree.. itulah pakd0 ketika men0nt0n b0la sepak... this game give me a great feeling.. 0h terima ksih kepada mereka yg mencipta permainaan ini..

dalam ramai2 player malaysia, pakd0 amat tertarik dgn Gurusamy dan Muslim.. y0u guys are the future 0f 0ur f00tball.. please take this 0ppurtunity t0 play f00tball at highest level... but n0t in malaysia.. g0 abr0ad man...
k0rea 0r japan... lets d0 it... dua2 nilah player yg senantiasa membuatkn pakd0 berjaya mengurangkn tekanan akibat gelagat penjaga g0l vietnam.. jika main kat Malaysia sudah tentu b0t0l air dan mercun akan singgah di kepala mamat xhensem nih.. muka macam sial jer... cisss aku benci muka itu!!! jgn muncul dlm mimpiku!!

2nd half barulah pakd0 dapat tgk.. player Malaysia lebih teratur, passi0n but curi0us.. final beb!! and 0ne things that pakd0 haven seen f0r al0ng time... determinati0n fr0m 0ur player.. U made me pr0ud babehh!!
midfield Malaysia di k0ntr0l 0leh mamat Harimau Muda, si Guru!!! beliau megunakan syn0nim namanya utk mengajar pemain vietnam utk bermain b0la sepak... setalah lama menunggu akhirnya pakd0 bers0rak sambil mel0mpat (nasib baik xtumpah air atas carpet) GGGOOOOOLLLLLL!!!!!!! sape sc0re pakd0 dah xpeduli..
janji masuk....

vietnam mula menggila... menyerang dan terus menyerang... dan malaysia hampir menerima padah apabila si  kembar n0.7 membuat aksi bangsat dgn menyerahkan b0la kepada pemain lawan dgn mudah kerana cuba membuat skill ala2 r0nald0.. gampang!! main lastman clear je lah b0la tu.... nk stail jer keje mamat nih..
begitu juga si kembar n0 8... k0n0n nya berimaginasi melakukan passing diluar pemikiran... asyik sangkut jer passing...

6 minute masa tambahan!!! pakd0 mulai cemas, cuak, kenalim, luga, semua ada... 6 minit mcm 6 tahun!!
pakd0 xenah lagi tgk malaysia dapat emas sukan sea.. last p0n tahun 1989.. mane la pakd0 reti tgk b0la lagi time tu.. budak tadika beb!!! kencing la kal0 tgk dan ingat game tu... mase tu pakd0 hanya pandai mengeja b0la, bukan nyer meminati b0la, apatah lagi bermain b0la sepak secara pr0fesi0nal.. s0 sbb tu lah pakd0 amat2 mengharapkan Malaysia menang kali ni... dan akhirnya.. Juruletih vietnam si carlit0s terpaksa menjilat balik ludahnya yg sudah basi ( k0mpem masam) dan munkin juga sudah bercampur dengan najis mugahlaz0h (la0s banyak anjing berkeliaran 0k!!)... hahhahaha... cakap besar lagi.. ambikk k00..

sukan sea ni, pakd0 hanya tuggu satu jer pingat emas.. b0la sepak.. tu jer... ka0 xdpt yg lain xkisah la.. janji yg dapat tu b0la sepak!!

akhir kata yg xakhir p0n...
kemenangan Malaysia ni bukan utk FAM... FAM sila jgn cuba bercakap besar!!! pakd0 masih menunggu FAM dir0mbak sepenuhnya...

p/s: BELIA BENCI KEPIMPINAN FAM!!!!!

Dec 12, 2009

sleeping dis0rder... pakd0

"Insomnia is a symptom which can accompany of any of several sleep, medical and psychiatric disorders, characterized by persistent difficulty falling asleep and/or staying asleep despite the opportunity. Insomnia is typically followed by functional impairment while awake. Both organic and non-organic insomnia without other cause constitute a sleep disorder, primary insomnia..."

haaa... lame pakd0 xp0st entry baru...
skarang ni rmai yg tegur pakd0 psl ape slalu jer nmpak 0nline tgh2 malam...
jawapan pakd0 1 jer... "da aku xleh td0, 0nline jer la, pastu turun tgk tv, pastu mkn..."
ins0mnia ni da lame sbenarnyer..
 da lebih 5 tahun p0n.. cuma skang ni jer 0rang tegur... sbb nampak pakd0 xtd0.. dulu internet ni mane ramai lagi 0rg pakai.. xde mase nyer 0rg nk ant0r sms tnye tgh buat ape...

walaup0n hr ni pakd0 main b0la pkl 9 mlm td... blk umah mmg letih, tp kal0 td0 sure xb0leh... guling2 la 3-4 jam p0n... mcm tu jugak...

walaup0n ade yg advice suh g jmpa d0ct0r, pakd0 da jmpa p0n... xde effect... hnya jd utk 2-3 hari.. dan kembali ke tempat asal.. mcm biase.. huhuhuu..

buat mase skang xde effect p0n penyakit ni.. sbb pakd0 still b0leh drive dari kL t0 k0ta bharu walaup0n xtd0 selama 24 h0urs... and g0ing back t0 kL dlm hari yg sama... cuma sakit pinggang jer... huhuhu..

pakd0 juga penah keje... mcm 0rang lain... msk pukul 9am balik pkl 6pm... tp still the same... sleepless.. pakd0 cuma td0 pkl 6.30am dan bgn 8.15am... g keje n keep d0ing all th0se things every day...

tp pakd0 xtau ape yg akan terjadi when pakd0 was 40's... adakah pakd0 dpt merasa my 40's? huhuhu..
Man's life is begin when he turn 40's....

walaup0n ins0mnia... pakd0 xkechiwa... pakd0 sentiasa jer dapat menikmati tenangnya waktu malam...
sejuk, sunyi, tenang.. what a great feeling... huh!!


p/s: kadang2 jeles jgak tgk member2 td0 malam.. mcm best jer...

Dec 6, 2009

malam yg best!!!

kenape malam yg best?
~ttek0~
blk pc fair, mndi smayang, mkn, call s0me0ne, and its began... it all ab0ut f00tballl...
start at 11pm and till 7 am.. wooohoooo what the great nite...

1st game was Man Utd vs West Ham...
brilliant eff0rd fr0m paul sch0les the legend.. screamer half v0lley seal the nite, and Gibb0 als0.. stunning sh0t fr0m 0utside the penalti b0x.. valencia and r00ney c0mplete the sc0re sheet... 2 great individual g0als and 2 great team played g0al.. its 4!! watch 0ut chelsial.. but this game ended with a big w0rried t0 0ur back f0ur.. 3 0f them were injured!!

2nd game.. AC Milan vs Samd0ria.. 3-0
0ne phare... AC MILAN IS BACK!!! g0al fr0m pat0, b0rriell0 and seed0ff sank the samd0ria.. watching AC Milan played an h0urs ag0 just like watching Barca.. they played with great passi0n, w0nderful build up played, and w0nderful skill... unf0rtunetly r0naldinh0 injured when he hit the t0p f0rm... nesta.. what can i say.. w0rld class defending..

3rd game.. chelsial vs man city..
pakd0 hate b0th 0f them.. but want chelsial l0st this game, s0 MU can cl0se the gap.. its just 2 p0int rite n0w.. chelsial l0st 2-1 against s0 call m0ney bag team..l0ve it..

4th game.. inter milan vs juventus... 1-2..
h0w can f00tball fan miss this match.. 0ne 0f the biggest clash in Serie A... full 0f yell0w card sh0wn and juve a lucky t0 get the ball int0 the inter's net with 0ne c0unter attack... high pr0file match always ended up with c0nterversial decisi0n by referee.. player bust up with each 0ther.. 0h. i l0ve this game...

5th game.. real madrid vs almeria... 4-2..
sergi0 ram0s, higuain, benzema and r0nald0 f0und the net.. credit t0 almeria.. they sc0red 2 g0als against multi milli0nare team.. 2-2 with 11 minutes t0 g0.. but real madrid sh0wed they are 0ne class ab0ve... highlight f0r tis game was. r0nald0 miss the penalty sp0t and get sent 0fff!!!! w0rld best player again fail t0 c0nvert penalty kick.. hahahha.. what the mess r0nald0...

6th game and the last 0ne was barcel0na vs dep0rtiv0.. 3-1...
as predicted, barca w0n the game but this time n0t an easy 0ne.. 2 g0als fr0m Ball0n d'0r winner li0nel messi and 1 fr0m Ibra.. keep barca at the t0p 0f La liga... xavi w0rld class in the middle 0f the park..

itulah activiti malam mggu pakd0.. b0la.. b0la.. b0la dan b0la...
pakd0 sendiri xfaham kenapa pakd0 ckup 0bsess dgn sukan ni... beautiful game..
harap2 dapat wife yg minat b0la... huhuhuu... kal0 xminat p0n memahami minat pakd0 da ckup dah...

Dec 5, 2009

bila pakd0 xde keje...

malam bulan dipagar bintang, pakd0 sudah keb0ringan...
sbenarnye pakd0 nk p0st psl raya haji pakd0.. tp cite tu da basi.. jd ckit je la ulasan pakd0 pasal raya qurban nih.. raya qurban kali ni agak biase tp meriah... biase la.. sume spupu2 pakd0 ade.. dan sperti biasa sume her02 yg sentiasa memeningkn kepala pakd0... nasib badan la atuk dan nenek pakd0 dapat cucu laki yg ramai..
sek0r lembu jd qurban thn ni.. s0 let the pic talk.. hahahaha..














biarkan ay0h le kes0rangan, kecek besar sgt... hahahha















kaki pakd0 di situ... hahhaha...















da ramai tu, biarkan..


sesungguhnya pakd0 tidak bisa lari dri tanggungjawab ini...



0leh kerana masing ade pisau, maka el0klah pakd0 pegang kaki lembu jer..



sape nak kene p0t0ng?


haaa!! tu baru raye qurban, xmasuk lagi lain2 activiti yg2 lain.. melayan spupu2 kecik bakar daging.. rebus perut lembu.. makan daging.. dan daging dan daging... huh!!!







perhatiann!!!! gamba ini tiada kaitan dgn acara qurban yer.. hahahha..
ni lah cik yuyu, kami ke pantai Sri Tujuh pada hari ahad utk menikmati s0t0m/udam celup tepum.. yuyu mengidam dan sbenarnya pakd0 p0n nk makan jgak.. selepas make gulai di rumah Ann Jamil Hwang..  pakd0 membawa yuyu ke kampung pakd0.. menikmati juadah ini.. pakd0 cuba mer0ger cik nini utk turut serta membesarkan perut tp pakd0 berkali2 k0l xdpt (rupanya cik nini tukar n0 f0n daaa..) maka terlepas la cik nini menyertai acara ini.. next time yarr cik nini...

0k la... pakd0 p0n xtau ape nk taip lagi...
nnti pakd0 update lagi..
0pppss!!!

W0RLD CUP DRAW!!!!!
len kali la pakd0 crite yer..





Dec 4, 2009

sesekali pakd0 tringat...


 Sek0lah Menengah Teknik Kuala Lipis..

 

semggu dua ni pakd0 byk contact balik ngn ex skulmate SMT Kuala Lipis.. waaa.. rase nk undur balik jer 10thn dulu.. sedekad dah tinggal sk0lah..
Faceb00k nyer psl, masing da dpt jmpa geng2 lame.. klakar tu xleh nk tinggal la... tgk gmba lama, masing2 muka xleh blah.. xsangka k0rang da success... yg hantu2 p0n sama2 success.. pakd0 jgak yg xsuccess lagi huhuhu...

geng2 laki dlm klas da 80% kawen, p0mpuan hmpir sume.. rindu banget mau jmpa di0rang...
sk0lah ni mmg banyak mem0ri bg pakd0.. haaa.. lupe nk habaq mai.. kat sk0lah ni la nama ran0 jd p0'cheq..
sbb pakd0 dlm kateg0ri kecik mase sk0lah dulu.. huhuhu...

sebut jer cikgu Aziz, Cikgu N0a, cikgu Najdah.. arwah cikgu 0ney, n lain2.. sure masing2 senyum.. ic0n tu..
huhuhu.. pakd0 ni antara student yg pemes ngan cikgu2 ni... bukan pasal terret stdy, tp pemes sbb muka yg slalu kene denda.. MDL.. dende paling pemes.. cikgu Aziz nyer penangan.. berkebun la petang2...

stiap kali blk klate, pakd0 mesti tgk sk0lah ni... perghhhh n0stalgia beb!!! mau pakd0 lupa sk0lah ni...
rase mcm nk pakai baju sk0lah blk.. kumpul geng2 lame pastu buat gath kat sk0lah ni..
huhuhuhu.... 10 thn xpakai.. mau pecah perut kal0 masing2 pakai bju sk0lah balik..

masing2 excited nk buat gath.. maklum la 10 thn xjumpa.. termasuk la pakd0...
huhuhu...

Dec 3, 2009

i'm s0 s0 s0rry..... :(

actually pakd0 d0nt kn0w why pakd0 p0st this entry...
tp pakd0 rase bersalah yg amat mlm ni...
yeah this is n0t a great nite f0r pakd0..
pakd0 make s0me0ne getting mad..
membuatkn pakd0 duduk trmenung...
pakd0 rasa seperti mau berlari pergi ke sana..
pakd0 mau brdiri didpnnya..
melihat matanya...
pakd0 want t0 ap0l0gize in fr0nt 0f her...
pakd0 ngak bisa senyum jika dia belum senyum..
pakd0 ngak bisa tenang jika dia masih marah..
pakd0 ngak bisa...
i never meant t0 hurt any0ne, never meant t0 worry any0ne, never meant at all...
yess!! pakd0 admit, that was my fault..
and i never did it again.. f0r rest 0f my life...


Nov 22, 2009

ckit jah dari pakd0...

ermm 21 n0v..
besday pakd0..
tp kali ni lah besday paling bermakna buat pakd0...
1st sbb .... ~rahsi0~

2nd sbb ni la 1st time dalam hidup pakd0, pakd0 dpt wish besday paling byk spanjang hidup..
kal0 ambik semua f0r the past 25 years p0n xsebanyak ni...

hadiah? ermmm ngarut lahh.. pakd0 xpernah menrima hadiah dr sape2 mase besday... huhuhu..
wish sudah ckp... i appriciate it..

tp kali ni lain ckit.. adala s0mething happen t0 pakd0.. pakd0 anggap itulah hadiah besday pakd0 paling bermakna sepanjang hidup pakd0, nevermind what ever the answer is...

and lastly.. pakd0 ucapkn jutaan trima kasih kepada sesapa yg wish besday pakd0 samada sms, fb, email.. k0l? xajim ad0. huhuhu..

0k see u when i see u..
trimass

Nov 20, 2009

bila jari pakd0 menari lagi...

title entry nak gempak jer.. hahahha.. biase la pakd0...
pepgi buta hr jumaat ni.. tetiba pakd0 bernafsu utk p0sting kat bl0g yg serba kekurangan nih... mungkin disebabkan pakd0 kekenyangan bersarapan dgn  nasi lauk itik di greenw00d @ kayu hijau...



f0r y0ur inf0rmati0n hari ni pakd0 akan berangkat pulang ke kelate terchentaa... lame dah xbalik.. 3 mggu dah.. (lame ke? abaikan).. walaup0n dah 10 tahun jadi anak kelate di perantauan.. pakd0 masih h0mesick.. aduhh macam mane la kalau pakd0 ditakdirkan kena buang jauh2 bile keje nanti... mungkin pakd0 akan mati h0mesick.. huhuhu.. 

0k la...  hari ni udah 20 november 2009.. hari ni merupakan  hari terakhir pakd0 dlm usia 25 tahun... tgh mlm nanti maka beralih lah satu angka dibelakang no 2 itu.. 5  kpada 6 dan jd 26 tahun.. udahh tua kamu seihh!!! semakin naik umur pakd0 maka secara 0t0matis nya makin kerap la s0alan bila nk kawen akan ditanya.. huh!!! bg pakd0 kawen n0 2.. skang finish y0ur degree 1st wahai pakd0.. cal0n dah ade p0n.. cuma xbgtau lagi kat cal0n tu... hahahhaha... sape cal0n tu? bak kata yuyu dan lily ~rahsi0~


0k kite tnggal kn bab tu.. this weekday pakd0 xlah terlalu b0ring, kerna pakd0 td0 disiang hari dan hidup dikala malam.. mlm pulak pakd0 duk ngadap b0la.. W0rld Cup Qualifying.. and it end with several sh0cking result... sl0venia layak ke W0rld Cup mengatasi Russia dgn kelebihan g0l di tempat lawan.. hakiakat yg perlu diterima 0leh peminat Andrie Arshavin.. hehhehe ..p0rtugal pula layak setelah mengenepikan cabaran b0snia.. walaup0n pakd0 amat berharap b0snia ke Afrika Selatan thn depan.. pakd0 sudah tidak minat p0rtugal setelah Rui C0sta, Nun0 G0mez dan Luis Fig0 bersara... pakd0 tidak minat p0rgal sekarang walaup0n mereka mempunyai pemain terbaik dunia Cristian0 R0nald0... pakd0 cuma respect jer kat C.R0nald0 nih dan tidak sampai ke tahap pemain pujaan.. (hanya R0nald0 brasil jer id0la pakd0)... ngeh2...


dlm banyak2 match kelmarin.. france vs republik 0f ireland paling menark hati pakd0...
















gambar ini menceritakan kenapa match ni menjadi match paling diingati 0leh seluruh rakyat Ireland...
"hand 0f G0d" tp bukan dari Marad0na, tp Theiry Henry!!! 


IT WAS HANDBALL!!!!!
WHY THE REFREE DIDN'T REFER TO LINESMAN? WHY? AND WHY?


maka menangis lah seluruh rakyat Ireland... mau xnangisss.. this decisi0n  c0st ireland the W0rld Cup!!!! di ulamgi W0rld Cup!! pentas tertinggi dalam arena b0la sepak.. maka ramai lah yg mahukan system 2 pengadil, system ulangan vide0 sebagai rujukan refree.. ahhhhh!!! pakd0 sama sekali tidak bersetuju...
kenapa? sebab ia akan menghilangkan manis masam pahit kelat b0la sepak.. yeahhh this is f00tball!!
0nce refree bl0w his whistle y0u cann0t turn it back... trima lah hakikat itu...  


ermm stakat ni dulu lah jari pakd0 menari atas keyb0d nih... pakd0 mau td0 sbentar. mau drive yer... INGATLAH ORG YG TERSAYANG..



Nov 19, 2009

pakd0.. the st0ry s0 far...




 


pakd0.. the st0ry s0 far...

hr ni pakd0 sedikit tersenyum... tp kenapa? adakah pakd0 menang l0teri atau 4D? atau pakd0 hendak kawen? ttek0... ~h0~

sbenarnya pakd0 udah ketemu the r00t 0f my mara pr0blem.. tau saje xgune kn? sudah tentu pakd0 tersenyum kerna pakd0 juga hmpir ketemu s0lusinya..

4 m0nths pr0blem will be settle in just 3 days... Alhamdulillah..
pakd0 just met en shahr0m and t0ld him what happen t0 pakd0's mara... he pr0mise t0 settle the pr0blem as s00n as p0ssible.. but the funniest things was pakd0 bercankap luai  f0r alm0st an h0ur with him with0ut kn0wing en shahr0m is kelantanese... waaaaaaaa!!! berdikusi lah pakd0 dgn kekerasan lidah yg amat.. and it end with big l0ugh fr0m us.. " laaa klate jg0k dem0" "kawe keras lid0h2 kecep luar"... 

extend my study? h0pefuly n0t..

p/s: thanks t0 all parties wh0 help pakd0 thr0ugh this difficult time (mara's staff, and especially my bel0ved friend)



Nov 17, 2009

New l00k Red Warri0r f0r 2010..

t0day I've g0t a l0t 0f inf0 fr0m my fell0w friend and sh0wed me the full list 0f new l00k Red Warri0r f0r upc0ming campaign...

here we g0----------->> the player..

G00lkeeper

1: Syed Adney Syed Hussein
2: Mohd Shahrizan Ismail
3: Mohd Khairul Fahmi Che Mat

Defender

1: Ahmad Azlan Zainal
2: Mohd Rizal Fahmi Abdul Rosid
3: Mohd Farisham Ismail
4: Zairul Fitree Ishak
5: Mohd Zamri Ramli
6: S. Subramaniam
7: Sharudy Aziz
8: Azizi Mat Rose

Midfielder 

1: Mohd Badhri Muhd Radzi
2: Khairan Eroza Razali
3: Mohd NorFarhan Mohamad
4: Mohd Shakir Shaari
5: S. Chanturu 
6: Wan Zaman Wan Mustapa
7: Mohd Daudsu Jamaludin

Foward 

1: Norshahrul Idlan Talaha
2: Indra Putra Mahyuddin
3: Che Hishamuddin Hassan
4: Mohd Nizab Ayub
5: Akmal Rizal Ahmad Rakhli
6: Mohd Ramzul Zahini Adenan
7: Zul Yusri Che Haron


Head Coach:
 B. SATHIANATHAN 

l00k at the new player c0ming.. pakd0 still waiting f0r new centreback signing.. h0pefully well establish player like N0rhafiz Zamani Misbah 0r s0me0ne wh0 hve internati0nal level experience... we need t0 c0up with striker fr0m rival team.. g00d defender w0nt let y0u d0wn.. clean sheet  and  chances t0 win the game are bigger... 

KAFA sh0uld n0tice that.. and d0nt f0rget t0 build 0r f0undati0n... y0uth level... lets hire a very g00d y0uth c0ach t0 get the best fr0m 0ur y0ungster.. in 5 years time, h0pefuly we get a great wine fr0m 0ur grapes.. 
 

an0p sul0ng...

an0k sul0m pakd0?



yesss!! ni lah an0k sulum pakd0.. buke gmba baby atah ni tp 1st entry pakd0 dale bahas0 kelate.. (cik yuyu saya harap anda berpuas hati).. pagi2 subuh ni pakd0 sbenarny0 xbrap0 n0k ad0 m00d n0k p0stim sebab pakd0 xbrap0 sehat... pakd0 penim pal0 pahtu duk ralik n0k mut0h... jeng k0il terus pakd0.. pkl 11 lebih 0yap k0 yuyu, xleh ym d0h sbb xleh n0k bac0 d0h tulise di skrin lapt0p.. haku pening bbalik d0h nih!! terpks0 la pakd0 td0 peje mat0 smeta...

mggu ni pakd0 prase lah jg0k saim2 pakd0 bany0k d0h duk gun0 perkataan h0k jd trademark pakd0 n sep2 nukak... (yuyu terutamanya).. ni pakd0 n0k list peberet q0ute pakd0 n da geng s0km02..

1: jeng k0il - meme peberet pakd0.. sapa rama tany0 bakp0 jeng k0il? pakd0 sdiri xleh bui jawape bakp0   jeng k0il..

2: ttek0 - sup0 lah... lam0 d0h pakd0 wehi gun0.. ckit2 ttek0.. adik2 pakd0 p0n jeng k0il sbb pakd0 wehi ttek0... tp itulah kegemaran pakd0... biar ttek0 xbis0 p0m, kade2 ngaruk jah... mas0 drive lah pakd0 wehi ttek0.. wak ile puah..

3: rahsi0 - rahsi0.... ni ayat peberet jg0k nih.. yuyu p0m wehi 0yap, sapa k0 lily p0m jakit d0h.. hbs 0re pakat n0k 0yap rahsi0... kit0 ni bersungguh n0k tau.. ny0 jawab ~rahsi0~.. aiiii n0k ken0 jg0k ser0..

4: mmikir - antara h0k palim pemes.. mmikir meta... hahahha.. saim2 sila jgam by0k mmikir nati b0t0k pal0..
p/s: memikir... ::suk0sel0khaku::

5: HO - h0k ni br jah dipemeskan 0leh yuyu, erim, lily (termasuk la amy d0h l0nim.. huh!!!)..asalny0 adik pakd0 tep0m pakd0, mas0 tu dale ket0 cik yuyu, pakd0 ni jenih gil02 s0km0 nga adik, tep0m gak paka xd0k sale gap0 xd0k.. tib02 "HO"... phtu baru kecek.. sbernarny0 pakd0 xpelik p0m.. tp yuyu n lily suk0 sel0k dale ket0 time tu... aiii pelik k0 ehhh?



xd0k ar0h d0h pakd0 sbenar nih..
kepuasan tggu pagi.. td0 xleh d0h.. duk penim pal0..

Nov 16, 2009

sesekali masih terkenang.... mimpi pakd0..

ermmm..
selepas pakd0 baca cerita 'Jubah untuk Ibu' kembali terkenangkn mimpi pakd0 xlama dulu...
mimpi ni masih lagi kuat dlm kepala 0tak yg sudah berkarat nih... sayu jer bile teringat mimpi tu..

0k la kali ni pakd0 nk k0ngsi mimpi tu bersama2 teman... walaup0n mimpi ni mmg xbest tp inilah mimpi paling pakd0 ingati sepanjang hidup dan pakd0 akan mengalaminya suatu hari nanti.. k0mpemm!!!

mimpi nye lebih kurang macam ni la...
pakd0 sakit dan terlantar kat rumah baru family pakd0.. xsure sakit ape.. tp yg pakd0 ingt mase tu da hmpir hayat dah... mimpi tu start nga da nk nazak.. pakd0 lihat family rapat semua ada dan sedang baca surah Yasin.. ermm pakd0 tau pakd0 dah nk mati time tu.. b0nda tersayang duk tepi pakd0 dgn air mata bercucuran.. abah pakd0 berada di tepi kepala.. muka abah cukup tenang time tu walaup0n dia tau pakd0 sedang sakaratul maut... abah mengajar pakd0 kalimah tauhid.. sayu jer suara abah.. pakd0 terasa ketenangan abah cukup tinggi.. pakd0 cuba mengikuti kalimah tauhid yang diajar abah.. tangan pakd0 digenggam erat 0leh abah.. "ikut abah, La ila ha illallah" ucap abah dgn tenang.. pakd0 masih ingat suara abag smpi ke hari ini.. pakd0 juga masih ingt, pakd0 sudah xmerasa kaki, perut dan hanya b0leh merasa hangat tangan abah..

selepas pakd0 mengucapkn kalimah tauhid.. pakd0 sudah tidak berada bersama jasad pakd0.. pakd0 di awan-awangan.. sakitnyer pakd0 xleh nk ccerita kat sini.. terlampau sakit dan pakd0 xmampu membuka mata kerana sakitnya sakaratul maut... sedar jer pakd0 dah berpisah dgn jasad yg bersama pakd0 selama lebih 25 tahun... sayu jer tgk b0nda, abah adik2 menangis melihat pakd0 yg sudah terbujur kaku di ruang tamu.. pakd0 lah 0rg pertama yg mati di rumah baru abah.. dari atas pakd0 hnya mmpu melihat b0nda mengucup dahi, mencium pipi, mendakap erat pakd0... tp pakd0 hanya mampu melihat... abah menutup wajah pakd0... tenang setenangnya pakd0 teng0k abah.. walaup0n mata abah sudah mengalir air jernih.. tp abah cukup tenang.. adik2 pakd0 datang mencium seorang demi seorang.. air mata adik2 membasahi dahi dan pipi pakd0...

semakin ramai datang ke rumah pakd0.. masing2 mengucapkan takziah.. b0nda masih menangis dan masih setia di sisi jasad pakd0... setiap kali kain di wajah dibuka utk ditatap saudara mara, b0nda akan menangis.. pakd0 xlama di ruang tamu... abah dan adik lelaki pakd0 datang menghampiri jasad pakd0.. pakcik pakd0 juga ada, atuk pakd0 juga ada.. pakd0 diusung dgn penuh lemah lembut ke belakang.. pakd0 diletakkan di atas tempat mandian.. b0nda tetap setia mengiringi pakd0.. ketika pakd0 itu pakd0 sudah kembali ke jasad pakd0.. terasa pedih sakaratul maut masih terasa.. abah dan se0rang ustaz memandikan pakd0.. curahan pertama air ke jasad membuatkn pakd0 ingin menjerit.. terasa sangat sakit.. sejuk sangat walaup0n air paip jer.. abah mengusap lembut pakd0... disabun, dig0s0k2 jasad pakd0.. ketika mandi p0n terasa sakit.. nk jer pakd0 bersuara.. "sl0w ckit sakit" tp pakd0 sudah hilang nikmat bersuara.. walaup0n dimandikan dgn penuh kelembutan, sakit tetap terasa...

pakd0 dilap 0leh abah dan ustaz.. pakd0 kembali diusung ke ruang tamu.. pakd0 mencari2 teman2, kawan, sahabat pakd0.. sedih dan sayu jer. s0rang p0n xde, xdatang.. yg datang agak ramai, tp pakd0 xkenal.. muda2 berjubah dan berserban.. semua memenuhi halaman rumah... s0rang p0n pakd0 xkenal.. pakd0 dikafankan 0leh ustaz dan abah... abah masih lagi tenang... cukup2 tenang... setelah siap dikafankan.. abah memanggil b0nda, adik2 dan keluarga yg lain.. pakd0 masih ingt ayat abah " siap d0h ni, mari sap0 n0k kucup.. last d0h ni, lepah xleh d0h jup0.." suara abah cukup tenang.. b0nda 0rang pertama mengucup dahi pakd0.. pipi pakd0.. bahu pakd0 dipegang erat b0nda.. terasa hangat bibir b0nda mengucup pakd0.. adik2 s0rang demi s0rang mengucup dahi dan mencium pipi abang sulung mereka.. pakd0... masing menahan sebak.. pakd0 hanya diam.. sedih melihat mereka semua.. setelah semua mengucup dan mencium pakd0.. abah menjadi 0rang terakhir mengucup dahi pakd0, mencium pipi pakd0.. ketika itulah abah kelihatan sangat sedih.. mata abah bergenang dgn air mata.. maklumlah kucupan terakhir buat anaknya... wajah pakd0 ditutup dan pakd0 diangkat da di sembahyangkan... anak2 muda berjubah dan berserban memenuhi ruang tamu dan smpi kebahagian belakang, mereka berjemaah menyembahyangkan pakd0... abah dan adik ada bersama..

selepas selesai, bermulalah perjalanan terakhir pakd0.. kali ni pakd0 dah xpulang lagi ke rumah baru abah... sampai di kubur.. pakd0 dikebumikan bersama2 arwah m0yang, arwah ibu saudara pakd0.. abah dan adik berada di dalam liang lahat menyambut pakd0... abah membuat bantal dari ketulan tanah untuk pakd0.. diletakkan di kepala pakd0... pakd0 mengadap Kiblat... kali ni pakd0 sudah tidak b0leh melihat dunia luar.. tidak sperti sebelum dikebumikan.. abah menimbuskan liang lahat dgn penuh tertib.. perlahan jer..
sakit yg amat apabila tanah terkena pakd0.. seperti dihempap batu.. cukup sakit... sehinggalah pakd0 sudah tidak dapat mendengar suara dari luar.. cukup sunyi kese0rangan...

dan ketika itulah pakd0 tersedar dari tidur... air mata mengalir ke pipi.. pakd0 masih hidup dan masih terasa sakit di seluruh badan...

itulah mimpi yg pakd0 alami... masih kuat dlm ingatan pakd0... sbb itulah pakd0 b0leh menceritakan satu persatu mimpi pakd0...

dan yang pasti pakd0 akan merasai semula mimpi pakd0.. itu janji yang pasti..
 






Nov 15, 2009

Jubah Utk Ibu... sedih mm0lek la cit0 ning....

UntukmuIbu

“Apa nak jadi dengan kau ni Along? Bergaduh! Bergaduh! Bergaduh!
Kenapa kau degil sangat ni? Tak boleh ke kau buat sesuatu yang baik,
yang tak menyusahkan aku?”, marah ibu. Along hanya membungkam. Tidak
menjawab sepatah apapun. “Kau tu dah besar Along. Masuk kali ni dah
dua kali kau ulang ambil SPM, tapi kau asyik buat hal di sekolah. Cuba
 la kau ikut macam Angah dengan Alang tu. Kenapa kau susah sangat nak
dengar nasihat orang hah?”, leter ibu lagi.


Suaranya kali ini sedikit sebak bercampur marah. Along terus
membatukan diri. Tiada sepatah kata pun yang keluar dari mulutnya.
Seketika dia melihat si ibu berlalu pergi dan kembali semula dengan
rotan di tangannya. Kali ini darah Along mula menderau. Dia berdoa
dalam hati agar ibu tidak memukulnya lagi seperti selalu. “Sekarang
kau cakap, kenapa kau bergaduh tadi? Kenapa kau pukul anak pengetua
tu? Cakap Along, cakap!” Jerkah ibu. Along semakin berdebar-debar
namun dia tidak dapat berkata-kata. Suaranya bagai tersekat di
kerongkong. Malah, dia juga tidak tahu bagaimana hendak menceritakan
hal sebenar. Si ibu semakin bengang. “ Jadi betul la kau yang mulakan
pergaduhan ye!? Nanti kau, suka sangat cari penyakitkan, sekarang nah,
rasakan!” Si ibu merotan Along berkali-kali dan berkali-kali jugaklah
Along menjerit kesakitan.



“Sakit bu…sakit….maafkan Along bu, Along janji tak buat lagi….Bu,
jangan pukul bu…sakit bu…” Along meraung meminta belas si ibu agar
tidak merotannya lagi. “Tau sakit ye, kau bergaduh kat sekolah tak
rasa sakit?” Balas ibu lagi. Kali ini semakin kuat pukulan si ibu
menyirat tubuh Along yang kurus itu. “Bu…ampunkan Along bu…bukan Along
yang mulakan…bukan Along….bu, sakit bu..!!”, rayu Along dengan suara
yang tersekat-sekat menahan pedih. Along memaut kaki si ibu.
Berkali-kali dia memohon maaf daripada ibunya namun siratan rotan
tetap mengenai tubuhnya. Along hanya mampu berdoa. Dia tidak berdaya
lagi menahan tangisnya. Tangis bukan kerana sakitnya dirotan, tapi
kerana memikirkan tidak jemukah si ibu merotannya setiap hari. Setelah
hatinya puas, si ibu mula berhenti merotan Along. Tangan Along yang
masih memaut kakinya itu di tepis kasar. Along menatap mata ibu. Ada
manik-manik kaca yang bersinar di kelopak mata si ibu. Along
 memandang dengan sayu. Hatinya sedih kerana telah membuatkan ibunya
menangis lagi kerananya.



Malam itu, Along berjaga sepanjang malam.. Entah mengapa matanya tidak
dapat dilelapkan. Dia asyik teringatkan peristiwa dirotan ibu petang
tadi. Begitulah yang berlaku apabila ibu marahkannya. Tapi kali ini
marah ibu sangat memuncak. Mungkin kerana dia menumbuk anak pengetua
sewaktu di sekolah tadi menyebabkan pengetua hilang sabar dan
memanggil ibunya ke sekolah untuk membuat aduan kesekian kalinya.
Sewaktu di bilik pengetua, Along sempat menjeling ibu di sebelah..
Namun, dia tidak diberi kesempatan untuk bersuara. Malah, semua
kesalahan itu di dilemparkan kepadanya seorang. Si Malik anak pengetua
itu bebas seolah-olah sedikit pun tidak bersalah dalam hal ini. Along
mengesat sisa-sisa air mata yang masih bertakung di kelopak matanya.
Dia berlalu ke meja tulis mencapai minyak sapu lalu disapukan pada
bekas luka yang berbirat di tubuhnya dek rotanan ibu tadi.
Perlahan-lahan dia menyapu ubat namun masih tetap terasa pedihnya.
Walaupun sudah biasa dirotan,
 namun tidak seteruk kali ini. Along merebahkan badannya. Dia cuba
memejamkan mata namun masih tidak mahu lelap. Seketika wajah ibu
menjelma diruang ingatannya. Wajah ibu suatu ketika dahulu sangat
mendamaikan pada pandangan matanya. Tetapi, sejak dia gagal dalam SPM,
kedamaian itu semakin pudar dan hanya kelihatan biasa dan kebencian di
wajah tua itu. Apa yang dibuat serba tidak kena pada mata ibu. Along
sedar, dia telah mengecewakan hati ibu dahulu kerana mendapat
keputusan yang corot dalam SPM. Tetapi Along tidak pernah ambil hati
dengan sikap ibu walau adakalanya kata-kata orang tua itu menyakiti
hatinya. Along sayang pada ibu. Dialah satu-satunya ibu yang Along ada
walaupun kasih ibu tidak semekar dahulu lagi. Along mahu meminta maaf.
Dia tidak mahu menjadi anak derhaka. Fikirannya terlalu cacamarba, dan
perasaannya pula semakin resah gelisah. Akhirnya, dalam kelelahan
melayani perasaan, Along terlelap juga.


Seminggu selepas peristiwa itu, si ibu masih tidak mahu bercakap
dengannya. Jika ditanya, hanya sepatah dijawab ibu. Itupun acuh tidak
acuh sahaja. Pulang dari sekolah, Along terus menuju ke dapur. Dia
mencangak mencari ibu kalau-kalau orang kesayangannya itu ada di situ.
Along tersenyum memandang ibu yang terbongkok-bongkok mengambil sudu
di bawah para dan kemudian mencacap makanan yang sedang dimasak itu.
Dia nekad mahu menolong. Mudah-mudahan usahanya kali ini berjaya
mengambil hati ibu. Namun, belum sempat dia melangkah ke dapur, adik
perempuannya yang baru pulang daripada mengaji terus meluru ke arah
ibu. Along terperanjat dan cuba berselindung di sebalik pintu sambil
memerhatikan mereka.


“ Ibu..ibu masak apa ni? Banyaknya lauk, ibu nak buat kenduri ye!?”
Tanya Atih kehairanan. Dia tidak pernah melihat ibunya memasak makanan
yang pelbagai jenis seperti itu. Semuanya enak-enak belaka. Si ibu
yang lincah menghiris sayur hanya tersenyum melihat keletah anak
bongsunya itu. Sementara Along disebalik pintu terus memerhatikan
mereka sambil memasang telinganya. “Ibu, Atih nak rasa ayam ni satu
boleh?” “ Eh jangan, nanti dulu... Ibu tau Atih lapar, tapi tunggulah
Kak Ngah dengan Alang balik dulu. Nanti kita makan sekali. Pergi naik
atas mandi dan tukar baju dulu ye!”, si ibu bersuara lembut. Along
menarik nafas panjang dan melepaskannya perlahan. ‘anak-anak
kesayangan ibu nak balik rupanya…’ bisik hati kecil Along. “Kak Ngah
dengan Alang nak balik ke ibu?”, soalnya lagi masih belum berganjak
dari dapur. Si ibu mengangguk sambil tersenyum. Di wajahnya jelas
menampakkan kebahagiaan. “Oooo patutlah ibu masak lauk
 banyak-banyak. Mmm bu, tapi Atih pelik la. Kenapa bila Along balik,
ibu tak masak macam ni pun?”. Along terkejut mendengar soalan Atih.
Namun dia ingin sekali tahu apa jawapan dari ibunya. “Along kan
hari-hari balik rumah? Kak Ngah dengan Alang lain, diorang kan duduk
asrama, balik pun sebulan sekali ja!”, terang si ibu. “Tapi, ibu tak
penah masak lauk macam ni dekat Along pun..”, soal Atih lagi. Dahinya
sedikit berkerut dek kehairanan. Along mula terasa sebak. Dia mengakui
kebenaran kata-kata adiknya itu namun dia tidak mahu ada perasaan
dendam atau marah walau secalit pun pada ibu yang sangat disayanginya.
“Dah tu, pergi mandi cepat. Kejap lagi kita pergi ambil Kak Ngah
dengan Alang dekat stesen bas.” , arah ibu. Dia tidak mahu Atih
mengganggu kerja-kerjanya di dapur dengan menyoal yang bukan-bukan.
Malah ibu juga tidak senang jika Atih terus bercakap tentang Along.
Pada ibu, Along anak yang derhaka yang selalu menyakiti hatinya. Apa
 yang dikata tidak pernah didengarnya. Selalu pula membuat hal di
sekolah mahupun di rumah. Disebabkan itulah ibu semakin hilang
perhatian pada Along dek kerana marah dan kecewanya.


Selepas ibu dan Atih keluar, Along juga turut keluar. Dia menuju ke
Pusat Bandar sambil jalan-jalan buat menghilangkan tekanannya. Tiba di
satu kedai, kakinya tiba-tiba berhenti melangkah. Matanya terpaku pada
sepasang jubah putih berbunga ungu yang di lengkapi dengan tudung
bermanik. ‘Cantiknya, kalau ibu pakai mesti lawa ni….’ Dia bermonolog
sendiri. Along melangkah masuk ke dalam kedai itu. Sedang dia
membelek-belek jubah itu, bahunya tiba-tiba disentuh seseorang. Dia
segera menoleh. Rupa-rupanya itu Fariz, sahabatnya. “La…kau ke, apa
kau buat kat sini?”, tanya Along ingin tahu sambil bersalaman dengan
Fariz. “Aku tolong jaga butik kakak aku. Kau pulak buat apa kat
sini?”, soalnya pula. “Aku tak de buat apa-apa, cuma nak tengok-tengok
baju ni. Aku ingat nak kasi mak aku!”, jelas Along jujur. “waa…bagus
la kau ni Azam. Kalau kau nak beli aku bagi less 50%. Macammana?”
Terlopong mulut Along mendengar tawaran Fariz itu. “Betul
 ke ni Riz? Nanti marah kakak kau!”, Along meminta kepastian. “Untuk
kawan baik aku, kakak aku mesti bagi punya!”, balas Fariz
meyakinkannya. “Tapi aku kena beli minggu depan la. Aku tak cukup duit
sekarang ni.” Cerita Along agak keseganan. Fariz hanya menepuk mahunya
sambil tersenyum. “Kau ambik dulu, lepas tu kau bayar sikit-sikit.”
Kata Fariz . Along hanya menggelengkan kepala tanda tidak setuju. Dia
tidak mahu berhutang begitu. Jika ibunya tahu, mesti dia dimarahi
silap-silap dipukul lagi. “Dekat kau ada berapa ringgit sekarang ni?”,
soal Fariz yang benar-benar ingin membantu sahabatnya itu. Along
menyeluk saku seluarnya dan mengeluarkan dompet berwarna hitam yang
semakin lusuh itu. “Tak sampai sepuluh ringgit pun Riz, tak pe lah,
aku datang beli minggu depan. Kau jangan jual dulu baju ni tau!”,
pesan Along bersungguh-sungguh. Fariz hanya mengangguk senyum.


Hari semakin lewat. Jarum pendek sudah melangkaui nombor tujuh.
Setelah tiba, kelihatan Angah dan Alang sudah berada di dalam rumah.
Mereka sedang rancak berbual dengan ibu di ruang tamu. Dia menoleh ke
arah mereka seketika kemudian menuju ke dapur. Perutnya terasa lapar
sekali kerana sejak pulang dari sekolah petang tadi dia belum makan
lagi. Penutup makanan diselak. Syukur masih ada sisa lauk-pauk yang
ibu masak tadi bersama sepinggan nasi di atas meja. Tanpa berlengah
dia terus makan sambil ditemani Si Tomei, kucing kesayangan arwah
ayahnya. “Baru nak balik waktu ni? Buat hal apa lagi kat luar tu?”,
soalan ibu yang bernada sindir itu tiba-tiba membantutkannya daripada
menghabiskan sisa makanan di dalam pinggan. “Kenapa tak makan kat luar
ja? Tau pulak, bila lapar nak balik rumah!”, leter ibu lagi. Along
hanya diam. Dia terus berusaha mengukir senyum dan membuat muka
selamber seperti tidak ada apa-apa yang berlaku. Tiba-tiba Angah dan
Alang
 menghampirinya di meja makan. Mereka berdiri di sisi ibu yang masih
memandang ke arahnya seperti tidak berpuas hati. “Along ni teruk tau.
Suka buat ibu susah hati. Kerana Along, ibu kena marah dengan pengetua
tu.” Marah Angah, adik perempuannya yang sedang belajar di MRSM. Along
mendiamkan diri. Diikutkan hati, mahu saja dia menjawab kata-kata
adiknya itu tetapi melihat kelibat ibu yang masih di situ, dia
mengambil jalan untuk membisu sahaja. “Along! Kalau tak suka belajar,
berhenti je la. Buat je kerja lain yang berfaedah daripada
menghabiskan duit ibu", sampuk Alang, adik lelakinya yang menuntut di
sekolah berasrama penuh. Kali ini kesabarannya benar-benar tercabar.
Hatinya semakin terluka melihat sikap mereka semua. Dia tahu, pasti
ibu mengadu pada mereka. Along mengangkat mukanya memandang wajah ibu.
Wajah tua si ibu masam mencuka. Along tidak tahan lagi. Dia segera
mencuci tangan dan meluru ke biliknya.


Perasaannya jadi kacau. Fikirannya bercelaru.. Hatinya pula jadi tidak
keruan memikirkan kata-kata mereka. Along sedar, kalau dia menjawab,
pasti ibu akan semakin membencinya. Along nekad, esok pagi-pagi, dia
akan tinggalkan rumah. Dia akan mencari kerja di Bandar. Kebetulan
cuti sekolah selama seminggu bermula esok. Seperti yang dinekadkan,
pagi itu selesai solat subuh, Along terus bersiap-siap dengan membawa
beg sekolah berisi pakaian, Along keluar daripada rumah tanpa ucapan
selamat. Dia sekadar menyelitkan nota buat si ibu menyatakan bahawa
dia mengikuti program sekolah berkhemah di hutan selama seminggu.
Niatnya sekadar mahu mencari ketenangan selama beberapa hari justeru
dia terpaksa berbohong agar ibu tidak bimbang dengan tindakannya itu.
Along menunggang motorsikalnya terus ke Pusat Bandar untuk mencari
pekerjaan. Nasib menyebelahinya, tengah hari itu, dia diterima bekerja
dengan Abang Joe sebagai pembantu di bengkel membaiki motorsikal
dengan
 upah lima belas ringgit sehari, dia sudah rasa bersyukur dan gembira.
Gembira kerana tidak lama lagi, dia dapat membeli jubah untuk ibu.
Hari ini hari ke empat Along keluar daripada rumah. Si ibu sedikit
gelisah memikirkan apa yang dilakukan Along di luar. Dia juga berasa
agak rindu dengan Along. Entah mengapa hati keibuannya agak tersentuh
setiap kali terpandang bilik Along. Tetapi kerinduan dan kerisauan itu
terubat apabila melihat gurau senda anak-anaknya yang lain.


 Seperti selalu, Along bekerja keras membantu Abang Joe di bengkelnya.
Sikap Abang Joe yang baik dan kelakar itu sedikit sebanyak mengubat
hatinya yang luka. Abang Joe baik. Dia banyak membantu Along antaranya
menumpangkan Along di rumahnya dengan percuma. “Azam, kalau aku tanya
kau jangan marah k!”, soal Abang Joe tiba-tiba sewaktu mereka
menikmati nasi bungkus tengah hari itu. “Macam serius jer bunyinya
Abang Joe?” Along kehairanan. “Sebenarnya, kau lari dari rumah kan ?”
Along tersedak mendengar soalan itu. Nasi yang disuap ke dalam mulut
tersembur keluar. Matanya juga kemerah-merahan menahan sedakan.
Melihat keadaan Along itu, Abang Joe segera menghulurkan air. “Kenapa
lari dari rumah? Bergaduh dengan parents?” Tanya Abang Joe lagi cuba
menduga. Soalan Abang Joe itu benar-benar membuatkan hati Along sebak.
Along mendiamkan diri. Dia terus menyuap nasi ke dalam mulut dan
mengunyah perlahan. Dia cuba menundukkan mukanya cuba menahan
 perasaan sedih. “Azam, kau ada cita-cita tak…ataupun impian ker…?”
Abang Joe mengubah topik setelah melihat reaksi Along yang kurang
selesa dengan soalannya tadi. “ Ada ” jawab Along pendek “Kau nak jadi
apa besar nanti? Jurutera? Doktor? Cikgu? Pemain bola? Mekanik macam
aku…atau….” Along menggeleng-gelengka n kepala. “semua tak…Cuma satu
je, saya nak mati dalam pangkuan ibu saya.” Jawab Along disusuli
ketawanya. Abang Joe melemparkan tulang ayam ke arah Along yang tidak
serius menjawab soalannya itu. “ Ala , gurau ja la Abang Joe.
Sebenarnya….saya nak bawa ibu saya ke Mekah dan…saya….saya nak jadi
anak yang soleh!”. Perlahan sahaja suaranya namun masih jelas
didengari telinga Abang Joe. Abang Joe tersenyum mendengar jawapannya.
Dia bersyukur di dalam hati kerana mengenali seorang anak yang begitu
baik. Dia sendiri sudah bertahun-tahun membuka bengkel itu namun belum
pernah ada cita-cita mahu menghantar ibu ke Mekah.


Setelah tamat waktu rehat, mereka menyambung kerja masing-masing.
Tidak seperti selalu, petang itu Along kelihatan banyak berfikir.
Mungkin terkesan dengan soalan Abang Joe sewaktu makan tadi. “Abang
Joe, hari ni, saya nak balik rumah ...terima kasih banyak kerana jaga
saya beberapa hari ni”, ucap Along sewaktu selesai menutup pintu
bengkel. Abang Joe yang sedang mencuci tangannya hanya mengangguk.
Hatinya gembira kerana akhirnya anak muda itu mahu pulang ke pangkuan
keluarga. Sebelum berlalu, Along memeluk lelaki bertubuh sasa itu. Ini
menyebabkan Abang Joe terasa agak sebak. “Abang Joe, jaga diri
baik-baik. Barang-barang yang saya tinggal kat rumah Abang Joe tu,
saya hadiahkan untuk Abang Joe.” Kata Along lagi. “Tapi, kau kan
boleh datang bila-bila yang kau suka ke rumah aku!?”, soal Abang Joe.
Dia risau kalau-kalau Along menyalah anggap tentang soalannya tadi.
Along hanya senyum memandangnya. “Tak apa, saya bagi kat Abang Joe.
Abang
 Joe, terima kasih banyak ye! Saya rasa tak mampu nak balas budi baik
abang. Tapi, saya doakan perniagaan abang ni semakin maju.” Balasnya
dengan tenang. Sekali lagi Abang Joe memeluknya bagai seorang abang
memeluk adiknya yang akan pergi jauh.


Berbekalkan upahnya, Along segera menuju ke butik kakak Fariz untuk
membeli jubah yang diidamkannya itu. Setibanya di sana , tanpa
berlengah dia terus ke tempat di mana baju itu disangkut. “ Hey Azam,
mana kau pergi? Hari tu mak kau ada tanya aku pasal kau. Kau lari dari
rumah ke?”, soal Fariz setelah menyedari kedatangan sahabatnya itu.
Along hanya tersengeh menampakkan giginya. “Zam, mak kau marah kau
lagi ke? Kenapa kau tak bagitau hal sebenar pasal kes kau tumbuk si
Malik tu?” “Tak pe lah, perkara dah berlalu….lagipun, aku tak nak ibu
aku terasa hati kalau dia dengar tentang perkara ni", terang Along
dengan tenang. “Kau jadi mangsa. Tengok, kalau kau tak bagitau, mak
kau ingat kau yang salah", kata Fariz lagi. “Tak apa lah Riz, aku tak
nak ibu aku sedih. Lagipun aku tak kisah.” “Zam..kau ni…..” “Aku ok,
lagipun aku sayang dekat ibu aku. Aku tak nak dia sedih dan ingat
kisah lama tu.” Jelas Along memotong kata-kata si
 sahabat yang masih tidak berpuas hati itu. “Aku nak beli jubah ni
Riz. Kau tolong balutkan ek, jangan lupa lekat kad ni sekali, k!”,
pinta Along sambil menyerahkan sekeping kad berwarna merah jambu. “No
problem…tapi, mana kau dapat duit? Kau kerja ke?” , soal Fariz ingin
tahu. “Aku kerja kat bengkel Abang Joe. Jadi pembantu dia", terang
Along. “Abang Joe mana ni?” “Yang buka bengkel motor kat Jalan Selasih
sebelah kedai makan pakcik kantin kita tu!”, jelas Along dengan
panjang lebar. Fariz mengangguk . “Azam, kau nak bagi hadiah ni kat
mak kau bila?” “Hari ni la…” balas Along. “Ooo hari lahir ibu kau hari
ni ek?” “Bukan, minggu depan…” “Habis?. Kenapa kau tak tunggu minggu
depan je?”, soal Fariz lagi. “Aku rasa hari ni je yang yang sempat
untuk aku bagi hadiah ni. Lagipun, aku harap lepas ni ibu aku tak
marah aku lagi.” Jawabnya sambil mengukir senyum.


Along keluar daripada kedai. Kelihatan hujan mulai turun. Namun Along
tidak sabar menunggu untuk segera menyerahkan hadiah itu untuk ibu.
Sambil menunggang, Along membayangkan wajah ibu yang sedang tersenyum
menerima hadiahnya itu. Motosikalnya sudah membelok ke Jalan Nuri II.
Tiba di simpang hadapan lorong masuk ke rumahnya, sebuah kereta wira
yang cuba mengelak daripada melanggar seekor kucing hilang kawalan dan
terus merempuh Along dari depan yang tidak sempat mengelak. Akibat
perlanggaran yang kuat itu, Along terpelanting ke tengah jalan dan
mengalami hentakan yang kuat di kepala dan belakangnya. Topi keledar
yang dipakai mengalami retakan dan tercabut daripada kepalanya, Along
membuka matanya perlahan-lahan dan terus mencari hadiah untuk si ibu
dan dengan sisa kudrat yang ada, dia cuba mencapai hadiah yang
tercampak berhampirannya itu. Dia menggenggam kuat cebisan kain dan
kad yang terburai dari kotak itu. Darah semakin membuak-buak keluar
dari
 hidungnya. Kepalanya juga terasa sangat berat, pandangannya
berpinar-pinar dan nafasnya semakin tersekat-sekat. Dalam keparahan
itu, Along melihat kelibat orang–orang yang sangat dikenalinya sedang
berlari ke arahnya. Serta merta tubuhnya terus dirangkul seorang
wanita. Dia tahu, wanita itu adalah ibunya. Terasa bahagia sekali
apabila dahinya dikucup saat itu. Along gembira. Itu kucupan daripada
ibunya. Dia juga dapat mendengar suara Angah, Alang dan Atih
memanggil-manggil namanya. Namun tiada suara yang keluar dari
kerongkongnya saat itu. Along semakin lemah. Namun, dia kuatkan
semangat dan cuba   menghulurkan jubah dan kad yang masih
digenggamannya itu. “Ha..hadiah….untuk… .ibu………” ucapnya sambil
berusaha mengukir senyuman. Senyuman terakhir buat ibu yang sangat
dicintainya. Si ibu begitu sebak dan sedih. Si anak dipeluknya sambil
dicium berkali-kali. Air matanya merembes keluar bagai tidak dapat
ditahan lagi. Pandangan Along semakin
 kelam. Sebelum matanya tertutup rapat, terasa ada air hangat yang
menitik ke wajahnya. Akhirnya, Along terkulai dalam pangkuan ibu dan
dia pergi untuk selama-lamanya.



Selesai upacara pengebumian, si ibu terus duduk di sisi kubur Along
bersama Angah, Alang dan Atih. Dengan lemah, wanita itu mengeluarkan
bungkusan yang hampir relai dari beg tangannya. Sekeping kad berwarna
merah jambu bertompok darah yang kering dibukanya lalu dibaca. ‘Buat
ibu yang sangat dikasihi, ampunkanlah salah silap along selama ini.
Andai along melukakan hati ibu, along pinta sejuta kemaafan. Terimalah
maaf along bu..Along janji tak kan membuatkan ibu marah lagi. Ibu,
Along sayang ibu selama-lamanya. Selamat hari lahir ibu… dan terimalah
hadiah ini…..UNTUKMU IBU!’ Kad itu dilipat dan dicium. Air mata yang
bermanik mula berjurai membasahi pipi. Begitu juga perasaan yang
dirasai Angah, Alang dan Atih. Masing-masing berasa pilu dan sedih
dengan pemergian seorang abang yang selama ini disisihkan. Sedang
melayani perasaan masing-masing, Fariz tiba-tiba muncul. Dia terus
mendekati wanita tua itu lalu mencurahkan segala apa yang dipendamnya
 selama ini. “Makcik, ampunkan segala kesalahan Azam. Azam tak
bersalah langsung dalam kes pergaduhan tu makcik. Sebenarnya, waktu
Azam dan saya sibuk menyiapkan lukisan, Malik datang dekat kami.. Dia
sengaja cari pasal dengan Azam dengan menumpahkan warna air dekat
lukisan Azam. Lepas tu, dia ejek-ejek Azam. Dia cakap Azam anak
pembunuh. Bapa Azam seorang pembunuh dan … dia jugak cakap, ibunya
seorang perempuan gila…” cerita Fariz dengan nada sebak. Si ibu
terkejut mendengarnya. Terbayang di ruang matanya pada ketika dia
merotan Along kerana kesalahan menumbuk Malik. “Tapi, kenapa arwah
tidak ceritakan pada makcik Fariz?” Soalnya dengan sedu sedan.
“Sebab…..dia tak mahu makcik sedih dan teringat kembali peristiwa
dulu. Dia cakap, dia tak nak makcik jatuh sakit lagi, dia tak nak
mengambil semua ketenangan yang makcik ada sekarang…walaupun dia
disalahkan, dia terima. Tapi dia tak sanggup tengok makcik dimasukkan
ke hospital sakit jiwa
 semula....” Terang Fariz lagi. Dia berasa puas kerana dapat
menyatakan kebenaran bagi pihak sahabatnya itu.

Si ibu terdiam mendengar penjelasan Fariz. Terasa seluruh anggota
badannya menjadi Lemah. Berbagai perasaan mencengkam hatinya. Sungguh
hatinya terasa sangat pilu dan terharu dengan pengorbanan si anak yang
selama ini dianggap derhaka.