Nov 22, 2009

ckit jah dari pakd0...

ermm 21 n0v..
besday pakd0..
tp kali ni lah besday paling bermakna buat pakd0...
1st sbb .... ~rahsi0~

2nd sbb ni la 1st time dalam hidup pakd0, pakd0 dpt wish besday paling byk spanjang hidup..
kal0 ambik semua f0r the past 25 years p0n xsebanyak ni...

hadiah? ermmm ngarut lahh.. pakd0 xpernah menrima hadiah dr sape2 mase besday... huhuhu..
wish sudah ckp... i appriciate it..

tp kali ni lain ckit.. adala s0mething happen t0 pakd0.. pakd0 anggap itulah hadiah besday pakd0 paling bermakna sepanjang hidup pakd0, nevermind what ever the answer is...

and lastly.. pakd0 ucapkn jutaan trima kasih kepada sesapa yg wish besday pakd0 samada sms, fb, email.. k0l? xajim ad0. huhuhu..

0k see u when i see u..
trimass

Nov 20, 2009

bila jari pakd0 menari lagi...

title entry nak gempak jer.. hahahha.. biase la pakd0...
pepgi buta hr jumaat ni.. tetiba pakd0 bernafsu utk p0sting kat bl0g yg serba kekurangan nih... mungkin disebabkan pakd0 kekenyangan bersarapan dgn  nasi lauk itik di greenw00d @ kayu hijau...



f0r y0ur inf0rmati0n hari ni pakd0 akan berangkat pulang ke kelate terchentaa... lame dah xbalik.. 3 mggu dah.. (lame ke? abaikan).. walaup0n dah 10 tahun jadi anak kelate di perantauan.. pakd0 masih h0mesick.. aduhh macam mane la kalau pakd0 ditakdirkan kena buang jauh2 bile keje nanti... mungkin pakd0 akan mati h0mesick.. huhuhu.. 

0k la...  hari ni udah 20 november 2009.. hari ni merupakan  hari terakhir pakd0 dlm usia 25 tahun... tgh mlm nanti maka beralih lah satu angka dibelakang no 2 itu.. 5  kpada 6 dan jd 26 tahun.. udahh tua kamu seihh!!! semakin naik umur pakd0 maka secara 0t0matis nya makin kerap la s0alan bila nk kawen akan ditanya.. huh!!! bg pakd0 kawen n0 2.. skang finish y0ur degree 1st wahai pakd0.. cal0n dah ade p0n.. cuma xbgtau lagi kat cal0n tu... hahahhaha... sape cal0n tu? bak kata yuyu dan lily ~rahsi0~


0k kite tnggal kn bab tu.. this weekday pakd0 xlah terlalu b0ring, kerna pakd0 td0 disiang hari dan hidup dikala malam.. mlm pulak pakd0 duk ngadap b0la.. W0rld Cup Qualifying.. and it end with several sh0cking result... sl0venia layak ke W0rld Cup mengatasi Russia dgn kelebihan g0l di tempat lawan.. hakiakat yg perlu diterima 0leh peminat Andrie Arshavin.. hehhehe ..p0rtugal pula layak setelah mengenepikan cabaran b0snia.. walaup0n pakd0 amat berharap b0snia ke Afrika Selatan thn depan.. pakd0 sudah tidak minat p0rtugal setelah Rui C0sta, Nun0 G0mez dan Luis Fig0 bersara... pakd0 tidak minat p0rgal sekarang walaup0n mereka mempunyai pemain terbaik dunia Cristian0 R0nald0... pakd0 cuma respect jer kat C.R0nald0 nih dan tidak sampai ke tahap pemain pujaan.. (hanya R0nald0 brasil jer id0la pakd0)... ngeh2...


dlm banyak2 match kelmarin.. france vs republik 0f ireland paling menark hati pakd0...
















gambar ini menceritakan kenapa match ni menjadi match paling diingati 0leh seluruh rakyat Ireland...
"hand 0f G0d" tp bukan dari Marad0na, tp Theiry Henry!!! 


IT WAS HANDBALL!!!!!
WHY THE REFREE DIDN'T REFER TO LINESMAN? WHY? AND WHY?


maka menangis lah seluruh rakyat Ireland... mau xnangisss.. this decisi0n  c0st ireland the W0rld Cup!!!! di ulamgi W0rld Cup!! pentas tertinggi dalam arena b0la sepak.. maka ramai lah yg mahukan system 2 pengadil, system ulangan vide0 sebagai rujukan refree.. ahhhhh!!! pakd0 sama sekali tidak bersetuju...
kenapa? sebab ia akan menghilangkan manis masam pahit kelat b0la sepak.. yeahhh this is f00tball!!
0nce refree bl0w his whistle y0u cann0t turn it back... trima lah hakikat itu...  


ermm stakat ni dulu lah jari pakd0 menari atas keyb0d nih... pakd0 mau td0 sbentar. mau drive yer... INGATLAH ORG YG TERSAYANG..



Nov 19, 2009

pakd0.. the st0ry s0 far...




 


pakd0.. the st0ry s0 far...

hr ni pakd0 sedikit tersenyum... tp kenapa? adakah pakd0 menang l0teri atau 4D? atau pakd0 hendak kawen? ttek0... ~h0~

sbenarnya pakd0 udah ketemu the r00t 0f my mara pr0blem.. tau saje xgune kn? sudah tentu pakd0 tersenyum kerna pakd0 juga hmpir ketemu s0lusinya..

4 m0nths pr0blem will be settle in just 3 days... Alhamdulillah..
pakd0 just met en shahr0m and t0ld him what happen t0 pakd0's mara... he pr0mise t0 settle the pr0blem as s00n as p0ssible.. but the funniest things was pakd0 bercankap luai  f0r alm0st an h0ur with him with0ut kn0wing en shahr0m is kelantanese... waaaaaaaa!!! berdikusi lah pakd0 dgn kekerasan lidah yg amat.. and it end with big l0ugh fr0m us.. " laaa klate jg0k dem0" "kawe keras lid0h2 kecep luar"... 

extend my study? h0pefuly n0t..

p/s: thanks t0 all parties wh0 help pakd0 thr0ugh this difficult time (mara's staff, and especially my bel0ved friend)



Nov 17, 2009

New l00k Red Warri0r f0r 2010..

t0day I've g0t a l0t 0f inf0 fr0m my fell0w friend and sh0wed me the full list 0f new l00k Red Warri0r f0r upc0ming campaign...

here we g0----------->> the player..

G00lkeeper

1: Syed Adney Syed Hussein
2: Mohd Shahrizan Ismail
3: Mohd Khairul Fahmi Che Mat

Defender

1: Ahmad Azlan Zainal
2: Mohd Rizal Fahmi Abdul Rosid
3: Mohd Farisham Ismail
4: Zairul Fitree Ishak
5: Mohd Zamri Ramli
6: S. Subramaniam
7: Sharudy Aziz
8: Azizi Mat Rose

Midfielder 

1: Mohd Badhri Muhd Radzi
2: Khairan Eroza Razali
3: Mohd NorFarhan Mohamad
4: Mohd Shakir Shaari
5: S. Chanturu 
6: Wan Zaman Wan Mustapa
7: Mohd Daudsu Jamaludin

Foward 

1: Norshahrul Idlan Talaha
2: Indra Putra Mahyuddin
3: Che Hishamuddin Hassan
4: Mohd Nizab Ayub
5: Akmal Rizal Ahmad Rakhli
6: Mohd Ramzul Zahini Adenan
7: Zul Yusri Che Haron


Head Coach:
 B. SATHIANATHAN 

l00k at the new player c0ming.. pakd0 still waiting f0r new centreback signing.. h0pefully well establish player like N0rhafiz Zamani Misbah 0r s0me0ne wh0 hve internati0nal level experience... we need t0 c0up with striker fr0m rival team.. g00d defender w0nt let y0u d0wn.. clean sheet  and  chances t0 win the game are bigger... 

KAFA sh0uld n0tice that.. and d0nt f0rget t0 build 0r f0undati0n... y0uth level... lets hire a very g00d y0uth c0ach t0 get the best fr0m 0ur y0ungster.. in 5 years time, h0pefuly we get a great wine fr0m 0ur grapes.. 
 

an0p sul0ng...

an0k sul0m pakd0?



yesss!! ni lah an0k sulum pakd0.. buke gmba baby atah ni tp 1st entry pakd0 dale bahas0 kelate.. (cik yuyu saya harap anda berpuas hati).. pagi2 subuh ni pakd0 sbenarny0 xbrap0 n0k ad0 m00d n0k p0stim sebab pakd0 xbrap0 sehat... pakd0 penim pal0 pahtu duk ralik n0k mut0h... jeng k0il terus pakd0.. pkl 11 lebih 0yap k0 yuyu, xleh ym d0h sbb xleh n0k bac0 d0h tulise di skrin lapt0p.. haku pening bbalik d0h nih!! terpks0 la pakd0 td0 peje mat0 smeta...

mggu ni pakd0 prase lah jg0k saim2 pakd0 bany0k d0h duk gun0 perkataan h0k jd trademark pakd0 n sep2 nukak... (yuyu terutamanya).. ni pakd0 n0k list peberet q0ute pakd0 n da geng s0km02..

1: jeng k0il - meme peberet pakd0.. sapa rama tany0 bakp0 jeng k0il? pakd0 sdiri xleh bui jawape bakp0   jeng k0il..

2: ttek0 - sup0 lah... lam0 d0h pakd0 wehi gun0.. ckit2 ttek0.. adik2 pakd0 p0n jeng k0il sbb pakd0 wehi ttek0... tp itulah kegemaran pakd0... biar ttek0 xbis0 p0m, kade2 ngaruk jah... mas0 drive lah pakd0 wehi ttek0.. wak ile puah..

3: rahsi0 - rahsi0.... ni ayat peberet jg0k nih.. yuyu p0m wehi 0yap, sapa k0 lily p0m jakit d0h.. hbs 0re pakat n0k 0yap rahsi0... kit0 ni bersungguh n0k tau.. ny0 jawab ~rahsi0~.. aiiii n0k ken0 jg0k ser0..

4: mmikir - antara h0k palim pemes.. mmikir meta... hahahha.. saim2 sila jgam by0k mmikir nati b0t0k pal0..
p/s: memikir... ::suk0sel0khaku::

5: HO - h0k ni br jah dipemeskan 0leh yuyu, erim, lily (termasuk la amy d0h l0nim.. huh!!!)..asalny0 adik pakd0 tep0m pakd0, mas0 tu dale ket0 cik yuyu, pakd0 ni jenih gil02 s0km0 nga adik, tep0m gak paka xd0k sale gap0 xd0k.. tib02 "HO"... phtu baru kecek.. sbernarny0 pakd0 xpelik p0m.. tp yuyu n lily suk0 sel0k dale ket0 time tu... aiii pelik k0 ehhh?



xd0k ar0h d0h pakd0 sbenar nih..
kepuasan tggu pagi.. td0 xleh d0h.. duk penim pal0..

Nov 16, 2009

sesekali masih terkenang.... mimpi pakd0..

ermmm..
selepas pakd0 baca cerita 'Jubah untuk Ibu' kembali terkenangkn mimpi pakd0 xlama dulu...
mimpi ni masih lagi kuat dlm kepala 0tak yg sudah berkarat nih... sayu jer bile teringat mimpi tu..

0k la kali ni pakd0 nk k0ngsi mimpi tu bersama2 teman... walaup0n mimpi ni mmg xbest tp inilah mimpi paling pakd0 ingati sepanjang hidup dan pakd0 akan mengalaminya suatu hari nanti.. k0mpemm!!!

mimpi nye lebih kurang macam ni la...
pakd0 sakit dan terlantar kat rumah baru family pakd0.. xsure sakit ape.. tp yg pakd0 ingt mase tu da hmpir hayat dah... mimpi tu start nga da nk nazak.. pakd0 lihat family rapat semua ada dan sedang baca surah Yasin.. ermm pakd0 tau pakd0 dah nk mati time tu.. b0nda tersayang duk tepi pakd0 dgn air mata bercucuran.. abah pakd0 berada di tepi kepala.. muka abah cukup tenang time tu walaup0n dia tau pakd0 sedang sakaratul maut... abah mengajar pakd0 kalimah tauhid.. sayu jer suara abah.. pakd0 terasa ketenangan abah cukup tinggi.. pakd0 cuba mengikuti kalimah tauhid yang diajar abah.. tangan pakd0 digenggam erat 0leh abah.. "ikut abah, La ila ha illallah" ucap abah dgn tenang.. pakd0 masih ingat suara abag smpi ke hari ini.. pakd0 juga masih ingt, pakd0 sudah xmerasa kaki, perut dan hanya b0leh merasa hangat tangan abah..

selepas pakd0 mengucapkn kalimah tauhid.. pakd0 sudah tidak berada bersama jasad pakd0.. pakd0 di awan-awangan.. sakitnyer pakd0 xleh nk ccerita kat sini.. terlampau sakit dan pakd0 xmampu membuka mata kerana sakitnya sakaratul maut... sedar jer pakd0 dah berpisah dgn jasad yg bersama pakd0 selama lebih 25 tahun... sayu jer tgk b0nda, abah adik2 menangis melihat pakd0 yg sudah terbujur kaku di ruang tamu.. pakd0 lah 0rg pertama yg mati di rumah baru abah.. dari atas pakd0 hnya mmpu melihat b0nda mengucup dahi, mencium pipi, mendakap erat pakd0... tp pakd0 hanya mampu melihat... abah menutup wajah pakd0... tenang setenangnya pakd0 teng0k abah.. walaup0n mata abah sudah mengalir air jernih.. tp abah cukup tenang.. adik2 pakd0 datang mencium seorang demi seorang.. air mata adik2 membasahi dahi dan pipi pakd0...

semakin ramai datang ke rumah pakd0.. masing2 mengucapkan takziah.. b0nda masih menangis dan masih setia di sisi jasad pakd0... setiap kali kain di wajah dibuka utk ditatap saudara mara, b0nda akan menangis.. pakd0 xlama di ruang tamu... abah dan adik lelaki pakd0 datang menghampiri jasad pakd0.. pakcik pakd0 juga ada, atuk pakd0 juga ada.. pakd0 diusung dgn penuh lemah lembut ke belakang.. pakd0 diletakkan di atas tempat mandian.. b0nda tetap setia mengiringi pakd0.. ketika pakd0 itu pakd0 sudah kembali ke jasad pakd0.. terasa pedih sakaratul maut masih terasa.. abah dan se0rang ustaz memandikan pakd0.. curahan pertama air ke jasad membuatkn pakd0 ingin menjerit.. terasa sangat sakit.. sejuk sangat walaup0n air paip jer.. abah mengusap lembut pakd0... disabun, dig0s0k2 jasad pakd0.. ketika mandi p0n terasa sakit.. nk jer pakd0 bersuara.. "sl0w ckit sakit" tp pakd0 sudah hilang nikmat bersuara.. walaup0n dimandikan dgn penuh kelembutan, sakit tetap terasa...

pakd0 dilap 0leh abah dan ustaz.. pakd0 kembali diusung ke ruang tamu.. pakd0 mencari2 teman2, kawan, sahabat pakd0.. sedih dan sayu jer. s0rang p0n xde, xdatang.. yg datang agak ramai, tp pakd0 xkenal.. muda2 berjubah dan berserban.. semua memenuhi halaman rumah... s0rang p0n pakd0 xkenal.. pakd0 dikafankan 0leh ustaz dan abah... abah masih lagi tenang... cukup2 tenang... setelah siap dikafankan.. abah memanggil b0nda, adik2 dan keluarga yg lain.. pakd0 masih ingt ayat abah " siap d0h ni, mari sap0 n0k kucup.. last d0h ni, lepah xleh d0h jup0.." suara abah cukup tenang.. b0nda 0rang pertama mengucup dahi pakd0.. pipi pakd0.. bahu pakd0 dipegang erat b0nda.. terasa hangat bibir b0nda mengucup pakd0.. adik2 s0rang demi s0rang mengucup dahi dan mencium pipi abang sulung mereka.. pakd0... masing menahan sebak.. pakd0 hanya diam.. sedih melihat mereka semua.. setelah semua mengucup dan mencium pakd0.. abah menjadi 0rang terakhir mengucup dahi pakd0, mencium pipi pakd0.. ketika itulah abah kelihatan sangat sedih.. mata abah bergenang dgn air mata.. maklumlah kucupan terakhir buat anaknya... wajah pakd0 ditutup dan pakd0 diangkat da di sembahyangkan... anak2 muda berjubah dan berserban memenuhi ruang tamu dan smpi kebahagian belakang, mereka berjemaah menyembahyangkan pakd0... abah dan adik ada bersama..

selepas selesai, bermulalah perjalanan terakhir pakd0.. kali ni pakd0 dah xpulang lagi ke rumah baru abah... sampai di kubur.. pakd0 dikebumikan bersama2 arwah m0yang, arwah ibu saudara pakd0.. abah dan adik berada di dalam liang lahat menyambut pakd0... abah membuat bantal dari ketulan tanah untuk pakd0.. diletakkan di kepala pakd0... pakd0 mengadap Kiblat... kali ni pakd0 sudah tidak b0leh melihat dunia luar.. tidak sperti sebelum dikebumikan.. abah menimbuskan liang lahat dgn penuh tertib.. perlahan jer..
sakit yg amat apabila tanah terkena pakd0.. seperti dihempap batu.. cukup sakit... sehinggalah pakd0 sudah tidak dapat mendengar suara dari luar.. cukup sunyi kese0rangan...

dan ketika itulah pakd0 tersedar dari tidur... air mata mengalir ke pipi.. pakd0 masih hidup dan masih terasa sakit di seluruh badan...

itulah mimpi yg pakd0 alami... masih kuat dlm ingatan pakd0... sbb itulah pakd0 b0leh menceritakan satu persatu mimpi pakd0...

dan yang pasti pakd0 akan merasai semula mimpi pakd0.. itu janji yang pasti..
 






Nov 15, 2009

Jubah Utk Ibu... sedih mm0lek la cit0 ning....

UntukmuIbu

“Apa nak jadi dengan kau ni Along? Bergaduh! Bergaduh! Bergaduh!
Kenapa kau degil sangat ni? Tak boleh ke kau buat sesuatu yang baik,
yang tak menyusahkan aku?”, marah ibu. Along hanya membungkam. Tidak
menjawab sepatah apapun. “Kau tu dah besar Along. Masuk kali ni dah
dua kali kau ulang ambil SPM, tapi kau asyik buat hal di sekolah. Cuba
 la kau ikut macam Angah dengan Alang tu. Kenapa kau susah sangat nak
dengar nasihat orang hah?”, leter ibu lagi.


Suaranya kali ini sedikit sebak bercampur marah. Along terus
membatukan diri. Tiada sepatah kata pun yang keluar dari mulutnya.
Seketika dia melihat si ibu berlalu pergi dan kembali semula dengan
rotan di tangannya. Kali ini darah Along mula menderau. Dia berdoa
dalam hati agar ibu tidak memukulnya lagi seperti selalu. “Sekarang
kau cakap, kenapa kau bergaduh tadi? Kenapa kau pukul anak pengetua
tu? Cakap Along, cakap!” Jerkah ibu. Along semakin berdebar-debar
namun dia tidak dapat berkata-kata. Suaranya bagai tersekat di
kerongkong. Malah, dia juga tidak tahu bagaimana hendak menceritakan
hal sebenar. Si ibu semakin bengang. “ Jadi betul la kau yang mulakan
pergaduhan ye!? Nanti kau, suka sangat cari penyakitkan, sekarang nah,
rasakan!” Si ibu merotan Along berkali-kali dan berkali-kali jugaklah
Along menjerit kesakitan.



“Sakit bu…sakit….maafkan Along bu, Along janji tak buat lagi….Bu,
jangan pukul bu…sakit bu…” Along meraung meminta belas si ibu agar
tidak merotannya lagi. “Tau sakit ye, kau bergaduh kat sekolah tak
rasa sakit?” Balas ibu lagi. Kali ini semakin kuat pukulan si ibu
menyirat tubuh Along yang kurus itu. “Bu…ampunkan Along bu…bukan Along
yang mulakan…bukan Along….bu, sakit bu..!!”, rayu Along dengan suara
yang tersekat-sekat menahan pedih. Along memaut kaki si ibu.
Berkali-kali dia memohon maaf daripada ibunya namun siratan rotan
tetap mengenai tubuhnya. Along hanya mampu berdoa. Dia tidak berdaya
lagi menahan tangisnya. Tangis bukan kerana sakitnya dirotan, tapi
kerana memikirkan tidak jemukah si ibu merotannya setiap hari. Setelah
hatinya puas, si ibu mula berhenti merotan Along. Tangan Along yang
masih memaut kakinya itu di tepis kasar. Along menatap mata ibu. Ada
manik-manik kaca yang bersinar di kelopak mata si ibu. Along
 memandang dengan sayu. Hatinya sedih kerana telah membuatkan ibunya
menangis lagi kerananya.



Malam itu, Along berjaga sepanjang malam.. Entah mengapa matanya tidak
dapat dilelapkan. Dia asyik teringatkan peristiwa dirotan ibu petang
tadi. Begitulah yang berlaku apabila ibu marahkannya. Tapi kali ini
marah ibu sangat memuncak. Mungkin kerana dia menumbuk anak pengetua
sewaktu di sekolah tadi menyebabkan pengetua hilang sabar dan
memanggil ibunya ke sekolah untuk membuat aduan kesekian kalinya.
Sewaktu di bilik pengetua, Along sempat menjeling ibu di sebelah..
Namun, dia tidak diberi kesempatan untuk bersuara. Malah, semua
kesalahan itu di dilemparkan kepadanya seorang. Si Malik anak pengetua
itu bebas seolah-olah sedikit pun tidak bersalah dalam hal ini. Along
mengesat sisa-sisa air mata yang masih bertakung di kelopak matanya.
Dia berlalu ke meja tulis mencapai minyak sapu lalu disapukan pada
bekas luka yang berbirat di tubuhnya dek rotanan ibu tadi.
Perlahan-lahan dia menyapu ubat namun masih tetap terasa pedihnya.
Walaupun sudah biasa dirotan,
 namun tidak seteruk kali ini. Along merebahkan badannya. Dia cuba
memejamkan mata namun masih tidak mahu lelap. Seketika wajah ibu
menjelma diruang ingatannya. Wajah ibu suatu ketika dahulu sangat
mendamaikan pada pandangan matanya. Tetapi, sejak dia gagal dalam SPM,
kedamaian itu semakin pudar dan hanya kelihatan biasa dan kebencian di
wajah tua itu. Apa yang dibuat serba tidak kena pada mata ibu. Along
sedar, dia telah mengecewakan hati ibu dahulu kerana mendapat
keputusan yang corot dalam SPM. Tetapi Along tidak pernah ambil hati
dengan sikap ibu walau adakalanya kata-kata orang tua itu menyakiti
hatinya. Along sayang pada ibu. Dialah satu-satunya ibu yang Along ada
walaupun kasih ibu tidak semekar dahulu lagi. Along mahu meminta maaf.
Dia tidak mahu menjadi anak derhaka. Fikirannya terlalu cacamarba, dan
perasaannya pula semakin resah gelisah. Akhirnya, dalam kelelahan
melayani perasaan, Along terlelap juga.


Seminggu selepas peristiwa itu, si ibu masih tidak mahu bercakap
dengannya. Jika ditanya, hanya sepatah dijawab ibu. Itupun acuh tidak
acuh sahaja. Pulang dari sekolah, Along terus menuju ke dapur. Dia
mencangak mencari ibu kalau-kalau orang kesayangannya itu ada di situ.
Along tersenyum memandang ibu yang terbongkok-bongkok mengambil sudu
di bawah para dan kemudian mencacap makanan yang sedang dimasak itu.
Dia nekad mahu menolong. Mudah-mudahan usahanya kali ini berjaya
mengambil hati ibu. Namun, belum sempat dia melangkah ke dapur, adik
perempuannya yang baru pulang daripada mengaji terus meluru ke arah
ibu. Along terperanjat dan cuba berselindung di sebalik pintu sambil
memerhatikan mereka.


“ Ibu..ibu masak apa ni? Banyaknya lauk, ibu nak buat kenduri ye!?”
Tanya Atih kehairanan. Dia tidak pernah melihat ibunya memasak makanan
yang pelbagai jenis seperti itu. Semuanya enak-enak belaka. Si ibu
yang lincah menghiris sayur hanya tersenyum melihat keletah anak
bongsunya itu. Sementara Along disebalik pintu terus memerhatikan
mereka sambil memasang telinganya. “Ibu, Atih nak rasa ayam ni satu
boleh?” “ Eh jangan, nanti dulu... Ibu tau Atih lapar, tapi tunggulah
Kak Ngah dengan Alang balik dulu. Nanti kita makan sekali. Pergi naik
atas mandi dan tukar baju dulu ye!”, si ibu bersuara lembut. Along
menarik nafas panjang dan melepaskannya perlahan. ‘anak-anak
kesayangan ibu nak balik rupanya…’ bisik hati kecil Along. “Kak Ngah
dengan Alang nak balik ke ibu?”, soalnya lagi masih belum berganjak
dari dapur. Si ibu mengangguk sambil tersenyum. Di wajahnya jelas
menampakkan kebahagiaan. “Oooo patutlah ibu masak lauk
 banyak-banyak. Mmm bu, tapi Atih pelik la. Kenapa bila Along balik,
ibu tak masak macam ni pun?”. Along terkejut mendengar soalan Atih.
Namun dia ingin sekali tahu apa jawapan dari ibunya. “Along kan
hari-hari balik rumah? Kak Ngah dengan Alang lain, diorang kan duduk
asrama, balik pun sebulan sekali ja!”, terang si ibu. “Tapi, ibu tak
penah masak lauk macam ni dekat Along pun..”, soal Atih lagi. Dahinya
sedikit berkerut dek kehairanan. Along mula terasa sebak. Dia mengakui
kebenaran kata-kata adiknya itu namun dia tidak mahu ada perasaan
dendam atau marah walau secalit pun pada ibu yang sangat disayanginya.
“Dah tu, pergi mandi cepat. Kejap lagi kita pergi ambil Kak Ngah
dengan Alang dekat stesen bas.” , arah ibu. Dia tidak mahu Atih
mengganggu kerja-kerjanya di dapur dengan menyoal yang bukan-bukan.
Malah ibu juga tidak senang jika Atih terus bercakap tentang Along.
Pada ibu, Along anak yang derhaka yang selalu menyakiti hatinya. Apa
 yang dikata tidak pernah didengarnya. Selalu pula membuat hal di
sekolah mahupun di rumah. Disebabkan itulah ibu semakin hilang
perhatian pada Along dek kerana marah dan kecewanya.


Selepas ibu dan Atih keluar, Along juga turut keluar. Dia menuju ke
Pusat Bandar sambil jalan-jalan buat menghilangkan tekanannya. Tiba di
satu kedai, kakinya tiba-tiba berhenti melangkah. Matanya terpaku pada
sepasang jubah putih berbunga ungu yang di lengkapi dengan tudung
bermanik. ‘Cantiknya, kalau ibu pakai mesti lawa ni….’ Dia bermonolog
sendiri. Along melangkah masuk ke dalam kedai itu. Sedang dia
membelek-belek jubah itu, bahunya tiba-tiba disentuh seseorang. Dia
segera menoleh. Rupa-rupanya itu Fariz, sahabatnya. “La…kau ke, apa
kau buat kat sini?”, tanya Along ingin tahu sambil bersalaman dengan
Fariz. “Aku tolong jaga butik kakak aku. Kau pulak buat apa kat
sini?”, soalnya pula. “Aku tak de buat apa-apa, cuma nak tengok-tengok
baju ni. Aku ingat nak kasi mak aku!”, jelas Along jujur. “waa…bagus
la kau ni Azam. Kalau kau nak beli aku bagi less 50%. Macammana?”
Terlopong mulut Along mendengar tawaran Fariz itu. “Betul
 ke ni Riz? Nanti marah kakak kau!”, Along meminta kepastian. “Untuk
kawan baik aku, kakak aku mesti bagi punya!”, balas Fariz
meyakinkannya. “Tapi aku kena beli minggu depan la. Aku tak cukup duit
sekarang ni.” Cerita Along agak keseganan. Fariz hanya menepuk mahunya
sambil tersenyum. “Kau ambik dulu, lepas tu kau bayar sikit-sikit.”
Kata Fariz . Along hanya menggelengkan kepala tanda tidak setuju. Dia
tidak mahu berhutang begitu. Jika ibunya tahu, mesti dia dimarahi
silap-silap dipukul lagi. “Dekat kau ada berapa ringgit sekarang ni?”,
soal Fariz yang benar-benar ingin membantu sahabatnya itu. Along
menyeluk saku seluarnya dan mengeluarkan dompet berwarna hitam yang
semakin lusuh itu. “Tak sampai sepuluh ringgit pun Riz, tak pe lah,
aku datang beli minggu depan. Kau jangan jual dulu baju ni tau!”,
pesan Along bersungguh-sungguh. Fariz hanya mengangguk senyum.


Hari semakin lewat. Jarum pendek sudah melangkaui nombor tujuh.
Setelah tiba, kelihatan Angah dan Alang sudah berada di dalam rumah.
Mereka sedang rancak berbual dengan ibu di ruang tamu. Dia menoleh ke
arah mereka seketika kemudian menuju ke dapur. Perutnya terasa lapar
sekali kerana sejak pulang dari sekolah petang tadi dia belum makan
lagi. Penutup makanan diselak. Syukur masih ada sisa lauk-pauk yang
ibu masak tadi bersama sepinggan nasi di atas meja. Tanpa berlengah
dia terus makan sambil ditemani Si Tomei, kucing kesayangan arwah
ayahnya. “Baru nak balik waktu ni? Buat hal apa lagi kat luar tu?”,
soalan ibu yang bernada sindir itu tiba-tiba membantutkannya daripada
menghabiskan sisa makanan di dalam pinggan. “Kenapa tak makan kat luar
ja? Tau pulak, bila lapar nak balik rumah!”, leter ibu lagi. Along
hanya diam. Dia terus berusaha mengukir senyum dan membuat muka
selamber seperti tidak ada apa-apa yang berlaku. Tiba-tiba Angah dan
Alang
 menghampirinya di meja makan. Mereka berdiri di sisi ibu yang masih
memandang ke arahnya seperti tidak berpuas hati. “Along ni teruk tau.
Suka buat ibu susah hati. Kerana Along, ibu kena marah dengan pengetua
tu.” Marah Angah, adik perempuannya yang sedang belajar di MRSM. Along
mendiamkan diri. Diikutkan hati, mahu saja dia menjawab kata-kata
adiknya itu tetapi melihat kelibat ibu yang masih di situ, dia
mengambil jalan untuk membisu sahaja. “Along! Kalau tak suka belajar,
berhenti je la. Buat je kerja lain yang berfaedah daripada
menghabiskan duit ibu", sampuk Alang, adik lelakinya yang menuntut di
sekolah berasrama penuh. Kali ini kesabarannya benar-benar tercabar.
Hatinya semakin terluka melihat sikap mereka semua. Dia tahu, pasti
ibu mengadu pada mereka. Along mengangkat mukanya memandang wajah ibu.
Wajah tua si ibu masam mencuka. Along tidak tahan lagi. Dia segera
mencuci tangan dan meluru ke biliknya.


Perasaannya jadi kacau. Fikirannya bercelaru.. Hatinya pula jadi tidak
keruan memikirkan kata-kata mereka. Along sedar, kalau dia menjawab,
pasti ibu akan semakin membencinya. Along nekad, esok pagi-pagi, dia
akan tinggalkan rumah. Dia akan mencari kerja di Bandar. Kebetulan
cuti sekolah selama seminggu bermula esok. Seperti yang dinekadkan,
pagi itu selesai solat subuh, Along terus bersiap-siap dengan membawa
beg sekolah berisi pakaian, Along keluar daripada rumah tanpa ucapan
selamat. Dia sekadar menyelitkan nota buat si ibu menyatakan bahawa
dia mengikuti program sekolah berkhemah di hutan selama seminggu.
Niatnya sekadar mahu mencari ketenangan selama beberapa hari justeru
dia terpaksa berbohong agar ibu tidak bimbang dengan tindakannya itu.
Along menunggang motorsikalnya terus ke Pusat Bandar untuk mencari
pekerjaan. Nasib menyebelahinya, tengah hari itu, dia diterima bekerja
dengan Abang Joe sebagai pembantu di bengkel membaiki motorsikal
dengan
 upah lima belas ringgit sehari, dia sudah rasa bersyukur dan gembira.
Gembira kerana tidak lama lagi, dia dapat membeli jubah untuk ibu.
Hari ini hari ke empat Along keluar daripada rumah. Si ibu sedikit
gelisah memikirkan apa yang dilakukan Along di luar. Dia juga berasa
agak rindu dengan Along. Entah mengapa hati keibuannya agak tersentuh
setiap kali terpandang bilik Along. Tetapi kerinduan dan kerisauan itu
terubat apabila melihat gurau senda anak-anaknya yang lain.


 Seperti selalu, Along bekerja keras membantu Abang Joe di bengkelnya.
Sikap Abang Joe yang baik dan kelakar itu sedikit sebanyak mengubat
hatinya yang luka. Abang Joe baik. Dia banyak membantu Along antaranya
menumpangkan Along di rumahnya dengan percuma. “Azam, kalau aku tanya
kau jangan marah k!”, soal Abang Joe tiba-tiba sewaktu mereka
menikmati nasi bungkus tengah hari itu. “Macam serius jer bunyinya
Abang Joe?” Along kehairanan. “Sebenarnya, kau lari dari rumah kan ?”
Along tersedak mendengar soalan itu. Nasi yang disuap ke dalam mulut
tersembur keluar. Matanya juga kemerah-merahan menahan sedakan.
Melihat keadaan Along itu, Abang Joe segera menghulurkan air. “Kenapa
lari dari rumah? Bergaduh dengan parents?” Tanya Abang Joe lagi cuba
menduga. Soalan Abang Joe itu benar-benar membuatkan hati Along sebak.
Along mendiamkan diri. Dia terus menyuap nasi ke dalam mulut dan
mengunyah perlahan. Dia cuba menundukkan mukanya cuba menahan
 perasaan sedih. “Azam, kau ada cita-cita tak…ataupun impian ker…?”
Abang Joe mengubah topik setelah melihat reaksi Along yang kurang
selesa dengan soalannya tadi. “ Ada ” jawab Along pendek “Kau nak jadi
apa besar nanti? Jurutera? Doktor? Cikgu? Pemain bola? Mekanik macam
aku…atau….” Along menggeleng-gelengka n kepala. “semua tak…Cuma satu
je, saya nak mati dalam pangkuan ibu saya.” Jawab Along disusuli
ketawanya. Abang Joe melemparkan tulang ayam ke arah Along yang tidak
serius menjawab soalannya itu. “ Ala , gurau ja la Abang Joe.
Sebenarnya….saya nak bawa ibu saya ke Mekah dan…saya….saya nak jadi
anak yang soleh!”. Perlahan sahaja suaranya namun masih jelas
didengari telinga Abang Joe. Abang Joe tersenyum mendengar jawapannya.
Dia bersyukur di dalam hati kerana mengenali seorang anak yang begitu
baik. Dia sendiri sudah bertahun-tahun membuka bengkel itu namun belum
pernah ada cita-cita mahu menghantar ibu ke Mekah.


Setelah tamat waktu rehat, mereka menyambung kerja masing-masing.
Tidak seperti selalu, petang itu Along kelihatan banyak berfikir.
Mungkin terkesan dengan soalan Abang Joe sewaktu makan tadi. “Abang
Joe, hari ni, saya nak balik rumah ...terima kasih banyak kerana jaga
saya beberapa hari ni”, ucap Along sewaktu selesai menutup pintu
bengkel. Abang Joe yang sedang mencuci tangannya hanya mengangguk.
Hatinya gembira kerana akhirnya anak muda itu mahu pulang ke pangkuan
keluarga. Sebelum berlalu, Along memeluk lelaki bertubuh sasa itu. Ini
menyebabkan Abang Joe terasa agak sebak. “Abang Joe, jaga diri
baik-baik. Barang-barang yang saya tinggal kat rumah Abang Joe tu,
saya hadiahkan untuk Abang Joe.” Kata Along lagi. “Tapi, kau kan
boleh datang bila-bila yang kau suka ke rumah aku!?”, soal Abang Joe.
Dia risau kalau-kalau Along menyalah anggap tentang soalannya tadi.
Along hanya senyum memandangnya. “Tak apa, saya bagi kat Abang Joe.
Abang
 Joe, terima kasih banyak ye! Saya rasa tak mampu nak balas budi baik
abang. Tapi, saya doakan perniagaan abang ni semakin maju.” Balasnya
dengan tenang. Sekali lagi Abang Joe memeluknya bagai seorang abang
memeluk adiknya yang akan pergi jauh.


Berbekalkan upahnya, Along segera menuju ke butik kakak Fariz untuk
membeli jubah yang diidamkannya itu. Setibanya di sana , tanpa
berlengah dia terus ke tempat di mana baju itu disangkut. “ Hey Azam,
mana kau pergi? Hari tu mak kau ada tanya aku pasal kau. Kau lari dari
rumah ke?”, soal Fariz setelah menyedari kedatangan sahabatnya itu.
Along hanya tersengeh menampakkan giginya. “Zam, mak kau marah kau
lagi ke? Kenapa kau tak bagitau hal sebenar pasal kes kau tumbuk si
Malik tu?” “Tak pe lah, perkara dah berlalu….lagipun, aku tak nak ibu
aku terasa hati kalau dia dengar tentang perkara ni", terang Along
dengan tenang. “Kau jadi mangsa. Tengok, kalau kau tak bagitau, mak
kau ingat kau yang salah", kata Fariz lagi. “Tak apa lah Riz, aku tak
nak ibu aku sedih. Lagipun aku tak kisah.” “Zam..kau ni…..” “Aku ok,
lagipun aku sayang dekat ibu aku. Aku tak nak dia sedih dan ingat
kisah lama tu.” Jelas Along memotong kata-kata si
 sahabat yang masih tidak berpuas hati itu. “Aku nak beli jubah ni
Riz. Kau tolong balutkan ek, jangan lupa lekat kad ni sekali, k!”,
pinta Along sambil menyerahkan sekeping kad berwarna merah jambu. “No
problem…tapi, mana kau dapat duit? Kau kerja ke?” , soal Fariz ingin
tahu. “Aku kerja kat bengkel Abang Joe. Jadi pembantu dia", terang
Along. “Abang Joe mana ni?” “Yang buka bengkel motor kat Jalan Selasih
sebelah kedai makan pakcik kantin kita tu!”, jelas Along dengan
panjang lebar. Fariz mengangguk . “Azam, kau nak bagi hadiah ni kat
mak kau bila?” “Hari ni la…” balas Along. “Ooo hari lahir ibu kau hari
ni ek?” “Bukan, minggu depan…” “Habis?. Kenapa kau tak tunggu minggu
depan je?”, soal Fariz lagi. “Aku rasa hari ni je yang yang sempat
untuk aku bagi hadiah ni. Lagipun, aku harap lepas ni ibu aku tak
marah aku lagi.” Jawabnya sambil mengukir senyum.


Along keluar daripada kedai. Kelihatan hujan mulai turun. Namun Along
tidak sabar menunggu untuk segera menyerahkan hadiah itu untuk ibu.
Sambil menunggang, Along membayangkan wajah ibu yang sedang tersenyum
menerima hadiahnya itu. Motosikalnya sudah membelok ke Jalan Nuri II.
Tiba di simpang hadapan lorong masuk ke rumahnya, sebuah kereta wira
yang cuba mengelak daripada melanggar seekor kucing hilang kawalan dan
terus merempuh Along dari depan yang tidak sempat mengelak. Akibat
perlanggaran yang kuat itu, Along terpelanting ke tengah jalan dan
mengalami hentakan yang kuat di kepala dan belakangnya. Topi keledar
yang dipakai mengalami retakan dan tercabut daripada kepalanya, Along
membuka matanya perlahan-lahan dan terus mencari hadiah untuk si ibu
dan dengan sisa kudrat yang ada, dia cuba mencapai hadiah yang
tercampak berhampirannya itu. Dia menggenggam kuat cebisan kain dan
kad yang terburai dari kotak itu. Darah semakin membuak-buak keluar
dari
 hidungnya. Kepalanya juga terasa sangat berat, pandangannya
berpinar-pinar dan nafasnya semakin tersekat-sekat. Dalam keparahan
itu, Along melihat kelibat orang–orang yang sangat dikenalinya sedang
berlari ke arahnya. Serta merta tubuhnya terus dirangkul seorang
wanita. Dia tahu, wanita itu adalah ibunya. Terasa bahagia sekali
apabila dahinya dikucup saat itu. Along gembira. Itu kucupan daripada
ibunya. Dia juga dapat mendengar suara Angah, Alang dan Atih
memanggil-manggil namanya. Namun tiada suara yang keluar dari
kerongkongnya saat itu. Along semakin lemah. Namun, dia kuatkan
semangat dan cuba   menghulurkan jubah dan kad yang masih
digenggamannya itu. “Ha..hadiah….untuk… .ibu………” ucapnya sambil
berusaha mengukir senyuman. Senyuman terakhir buat ibu yang sangat
dicintainya. Si ibu begitu sebak dan sedih. Si anak dipeluknya sambil
dicium berkali-kali. Air matanya merembes keluar bagai tidak dapat
ditahan lagi. Pandangan Along semakin
 kelam. Sebelum matanya tertutup rapat, terasa ada air hangat yang
menitik ke wajahnya. Akhirnya, Along terkulai dalam pangkuan ibu dan
dia pergi untuk selama-lamanya.



Selesai upacara pengebumian, si ibu terus duduk di sisi kubur Along
bersama Angah, Alang dan Atih. Dengan lemah, wanita itu mengeluarkan
bungkusan yang hampir relai dari beg tangannya. Sekeping kad berwarna
merah jambu bertompok darah yang kering dibukanya lalu dibaca. ‘Buat
ibu yang sangat dikasihi, ampunkanlah salah silap along selama ini.
Andai along melukakan hati ibu, along pinta sejuta kemaafan. Terimalah
maaf along bu..Along janji tak kan membuatkan ibu marah lagi. Ibu,
Along sayang ibu selama-lamanya. Selamat hari lahir ibu… dan terimalah
hadiah ini…..UNTUKMU IBU!’ Kad itu dilipat dan dicium. Air mata yang
bermanik mula berjurai membasahi pipi. Begitu juga perasaan yang
dirasai Angah, Alang dan Atih. Masing-masing berasa pilu dan sedih
dengan pemergian seorang abang yang selama ini disisihkan. Sedang
melayani perasaan masing-masing, Fariz tiba-tiba muncul. Dia terus
mendekati wanita tua itu lalu mencurahkan segala apa yang dipendamnya
 selama ini. “Makcik, ampunkan segala kesalahan Azam. Azam tak
bersalah langsung dalam kes pergaduhan tu makcik. Sebenarnya, waktu
Azam dan saya sibuk menyiapkan lukisan, Malik datang dekat kami.. Dia
sengaja cari pasal dengan Azam dengan menumpahkan warna air dekat
lukisan Azam. Lepas tu, dia ejek-ejek Azam. Dia cakap Azam anak
pembunuh. Bapa Azam seorang pembunuh dan … dia jugak cakap, ibunya
seorang perempuan gila…” cerita Fariz dengan nada sebak. Si ibu
terkejut mendengarnya. Terbayang di ruang matanya pada ketika dia
merotan Along kerana kesalahan menumbuk Malik. “Tapi, kenapa arwah
tidak ceritakan pada makcik Fariz?” Soalnya dengan sedu sedan.
“Sebab…..dia tak mahu makcik sedih dan teringat kembali peristiwa
dulu. Dia cakap, dia tak nak makcik jatuh sakit lagi, dia tak nak
mengambil semua ketenangan yang makcik ada sekarang…walaupun dia
disalahkan, dia terima. Tapi dia tak sanggup tengok makcik dimasukkan
ke hospital sakit jiwa
 semula....” Terang Fariz lagi. Dia berasa puas kerana dapat
menyatakan kebenaran bagi pihak sahabatnya itu.

Si ibu terdiam mendengar penjelasan Fariz. Terasa seluruh anggota
badannya menjadi Lemah. Berbagai perasaan mencengkam hatinya. Sungguh
hatinya terasa sangat pilu dan terharu dengan pengorbanan si anak yang
selama ini dianggap derhaka.
       
 

MARA 0h MARA... TERMINATION AWARD!!



1 semester yg ckp menyeksakan... terpaksa la menerima dgn hati yg tabah.. huhuhuhu..
turun naik pejabat MARA kL da jd rutin mingguan... alik2 jwapan yg sama..
susah sgt k0 n0k tukar status tu.. BMI's fault... tiap2 sem nk kene ade masalah ke? dan sepanjang semester la terpaksa menerima hakikat... huhuhu.. sape x tensi0n 3 bulan xsettle2 bendalah nih...

yg BMI ni p0n satu... pakd0 dank hbs degree p0n b0leh dia buat brenti.. terminati0n award!! mula2 alasannyer system r0sak... y0 0r jer r0sak.. mcm la aku percaya.. pastu bg ayat2 manis... kejap jer, bln depan settle.. bulan depan? weiii jwapan itu ku dengar bulan 7... skang ni da bulan 11.. "aa BMI da bg MARA s0 ape2 hal y0u tnya MARA la yer..."  da agak dah... g lak MARA... "BMI silap ni, kita akan settlekn secepat mungkin sbb yuran awak p0n xsetel lagi ni.." jawapan2 ini diberikan pada bulan Julai 2009..
dan sekarang sudah bulan N0vember.. nk jer aku jd pengganas... hahahhaa..

maka bersabarlah pakd0 selama hmpir 4 bulan..
dan masih lagi bersabar walaup0n da hbs 1 semester...

Nov 14, 2009

baip2 sayam...

mlm yg b0rim...
pakd0 xbisa td0 lagi...
baip2 sayam?
why i ch00se this title?

huhuuhu..
bek0z i l0ve this.. baip2 sayam..
actually baip2 sayam ni lagu wali band...
pakd0 suk0 lagu ni..huhuhuu...
tp kenape?
adakah pakd0 jatuh chenta?
hnya pakd0 yg bisa bg jwapan nya...



baip2 sayam.. lagu f0r s0me0ne..






p/s: pakd0 snediri ngak mengerti kenapa pakd0 p0st entry ni.. adakah pakd0 sedam jeng k0il?  ::mmikir::

Nov 12, 2009

i like this pic!!!!!




satu gmbar, seribu cerita...
l00k at their face!!!
n0 w0rd can describe h0w they felt..
39 years 0f waiting...
even it ended with disapp0intment, frustating...
but this is f00tball..
j0ga b0nit0..


kredit t0 mr hafiz f0r this brilliant ph0t0...

naik bulu r0m0 tgk gmba ning..

Nov 11, 2009

pahit manishh 7 n0v...

7 n0vember masih ade lagi dlm kepala h0tak pakd0... huhuhu...
wei exam la pakd0!!!
0ppss!!
"ini adalah selingan ketika study, jd tiadalah ulasan dari pakd0"
"lets the pic talks"



lautan merah RED WARRIOR!!


 
meri0 menc0nteng arang di muka 


deli bersemangat pd awalnya


pening aku!!


p0knik and me


pal0 0mb0k.. sila rujuk mexican wave tingkat 2 tepi vip..


3 manchesterian


ribuan manusia, satu pintu kecik.. jwapan kepada pecahnya pintu ini..


ribuan dibelakang pakd0 yg sudah menjadi brger ramli..


w0k bertukar menjadi indera.. 0h tidak..


mat sejuk gumbira sebelum duka..


jd b0dy guard srikandi red warrior..


yuyu n amy... yusri? ttek0..


tempat wajib pakd0..
 

l00k at the passi0n 0f cr0wd..
 
pakd0 with indera jr..


w0k with indera jr..


huh!! di mana pakd0?
 



Nov 8, 2009

7 n0vember 2009...

n0vember 7, 2009...
tarikh keramat buat seluruh rakyat kelate khususnya peminat b0la sepak kelate.. selepas 39 tahun menunggu untuk menjengah pentas final kej0hanan tertua di Malaysia, akhirnya tahun ini kelate FA berjaya walaup0n diangap r00kie team pada awal musim.. layak ke Liga Super secara ihsan kerana P0lis menarik diri dan menggegar kancah Liga Super dengan rentetan kemenangan sehinggalah peristiwa hitam di k0ta bharu ketika melayan kunjungan negeri sembilan.. cha0s at KB!!!! peminat merusuh... dan menamatkan kempen liga super ditangga ke-6..

kelate FA memulakn kempen Piala Malaysia dgn hanya mensasarkan layak separuh akhir,  tp b0la itu bulat.. kelate layak ke final setelah menundukkan pasukan perlis dgn agregat selesa 5-1.. kali terkahir layak ke final ilah pada tahun 1970 (pakd0 xde lgi time tu) tp kalah kepada perak 2-0.. berbekalkan semangat membara, seluruh peminat dan rakyat kelate menaruh segunung harapan untuk melihat Piala Malaysia berpijak di bumi bertuah Tanah Serendah Sekebun Bunga buat kali pertama...

bukit jalil dipenuhi lautan merah The Red Warri0r... sejak awal pagi lagi pahlawan merah memenuhi segenap ruang di bukit jalil... pakd0 tiba di bukit jalil pada pukul 3 ptg.. setiba shj di sana pakd0 berdua bersama adik terus bergegas mencari kr0ni2 seb0la sepak.. sungguh meriah.. walaweiii final ni..mau xmeriah!!!

pd pukul 4 ptg pakd0 bergerak awal bersama2 kr0ni utk memasuki stadium.. pakd0 terus ke pintu merah, seperti mana yg telah diplankn didlm website kdn.. tetapi sayang.. pintu masih belum dibuka.. pd pkl 4.30 keadaan semakin sesak dgn ribuan peminat sudah hilang sabar dgn pengurusan keparat stadium bukit jalil.. pakd0 hampir saja bertukar menjadi burger ramli.. peminat mula membaling b0t0l ke arah p0lis yg hanya memerhatikan anak2 kecil menangis kerana keadaan sudah terlampau padat dgn peminat Red Warri0r.. hujan mula turun... semakin gila la kami di depan pagar masuk!! mercun pertama dilempar!! b0t0l air sudah mula berterbangan.. huhuhu. game xstart lagi tu!!! hujan mula lebat, dan kami mula hilang sabar (walaup0n sudah hilang sbenarnya) ramai yg memanjat pagar keselamatan dan pintu masuk di asak sehingga pecah!! pakd0 sudah 70% menjadi burger ramli.. akhir pakd0 dan adik berjaya masuk.. kami terus ke tempat yg dijanjikan.. nk dijadikan cerita datang pulak mamat p0lisi mengatakan itu adalah kawasan untuk peny0k0ng n0g0ri.. pakd0 mula bertengkar dgn pak p0lisi... terpaksa la mengalah sehhh!!!

setelah mendapatkan tempat duduk pakd0 terdampar di kerusi kerana keletihan mejadi akibat daging burger... jam baru pukul 5... stadium mula penuh... yuyu, erim dan amy akhirnya sampai.. pakd0 turun ke bawah untuk bersama2 geng2 pagar yg sememangnya setia bersama pasukan Red Warrior walaup0n ketika kalah berturut2.. keadaan menajdi semakin meriah ketika pasukan gendang mula memalu irama semangat.. (cewah ayat pakd0!!) pakd0 bersama dua beradik p0wer ranger.. diulangi p0wer ranger!!!sek0r warna hijau dan sek0r lagi warna kuning.. kami bes0rak2 menyanyi, mel0mpat semua ada... gaya2 biasa ketika pakd0 me0nt0n b0la bersama mereka... p0wer rangers sangat menghiburkan...
sungguh kelakar!! baru ku tau p0wer ranger ni minat b0la..

dan ketika pemain selesai warm-up maka bermula lah epis0d duka pakd0.. pakd0 dibaling nasi lemak dan b0t0l air 0leh peny0k0ng yg datang dari alam bunian.. #@$%^*^%.. kami mula panas.!!! pergaduhan hampir berlaku.. pakd0 mengalah dan hilang m00d untuk bersama2 berada bersama p0wer ranger!! ketika pakd0 berjalan naik utk duduk, pakd0 dibaling mercun!! bet0l2 di depan muka.. huh!!! kal0 mercun tu landing di muka alamatnya pakd0 b0leh lah balik awal utk bermalam di h0spital... pakd0 kembali ke tempat duduk bersama2 w0k, erim, yuyu, amy dan KDNers yg lain...

wisel ditiup referee yg k0n0nnya terbaik (macam hampeh jer aku tgk!!)... n0g0ri mendapat g0l awal setelah zamri gagal mengeluarkan b0la dari kawasan bahaya... pakd0 terpaku!!!.. xpe awal lagi.. b0le menang lagi nih!! pakd0 menyedapkan hati yg sememangnya sudah risau.. perlawanan semakin sengit dan pakd0 sudah xsenang duduk... g0l yg ditunggu xkunjung tiba sehingga referee meniupkan wisel penamat bg saingan separuh masa pertama...

bermulanya separuh masa kedua, pakd0 terkedu apabila serangan n0g0ri yg dimulakan 0leh kembar berjaya melepasi benteng pertahanan kelate.. b0la lambungan kembar disambar kemas 0leh hairuddin dan menerjah jaring kelate.. pakd0 terduduk... 2-0!!!! argghhh!! kealpaan pemain kelate membaca gerak dibalas dgn bayaran yg amat mahal 0leh haruddin 0mar... peny0k0ng mula mengganas.. banner mula dik0yakan, mercun xyah cerita laa... da mcm kat iraq... pakd0 masih mengharap g0l pembakar semangat dari kelate... serangan demi serangan menjadi sia2... pakd0 semakin tertekan!! dalam keghairahan mencari g0l satu c0unter attack n0g0ri  berjaya.. zamri menjatuhkan pemain n0g0ri di dlm k0tak penalti... pakd0 sudah terdiam.. sedih yg amat.. mata da semakin merah.. aku mau nangis sehh!!!! (tp kene c0ntr0l laa, ade p0mpuan neh!!) n0g0ri mengdahului kelate kini dgn 3-0... peny0k0ng kelate sudah p0n hilang tahap kewarasan manusia biasa.. mercun dilempar umpama berada di fr0nt line medan perang... banner dik0yak dan dibakar.. kerusi stadium menjadi mangsa.. m0ral pakd0 sudah jatuh merusum melihat peminat jakun yg dtg dari lembah syaitan membuat 0nar memalukan negeri Serambi Mekah...

kelate akhirnya menemui jaring melalui sepakan percuma indera putra... 3-1.. tp da msuk minit ke 90.. tiada lagi s0rakan gumbira dari pey0k0ng kelate.. masing2 menyalahkan pemain kerana kalah... pakd0 masih terduduk dikerusi.. xpe la.. walaup0n sangat sedih pakd0 tetap menunggu sehingga tamat sesi penyampaian piala... sp0rtmanship spirit mesti ade... keadaan stadium umpama medan perang... pakd0 cukup kechiwa dgn sikap pen0nt0n kelate.. kal0 pakd0 se0rang superman atau p0lis angkasa gaban, sudah tentu pakd0 dgn selamba menampar mereka.. tp apakan daya.. pakd0 hanya se0rang lelaki biasa....

malam yang sangat menyedihkan....


Nov 5, 2009

tengket 0h tengket!!


tengket2 yg menanti utk diseyek di pintu masuk SBJ sabtu ini..

pakd0 datang lagi.. huh!! sedikit kelegaan eh bukan sikit tp banyak.. bajet atau belanjawan pakd0 utk 1st paper mengene dgn jayanya.. keghairahan pakd0 menjwab menyebabkan sedikit kekejangan pada 0t0t jari dan 0tak.. huhuhu..

berbalik kepada gmba atau figure di atas.. pada malam td, pakd0 dan yuyu telah pergi ke k0ta damansara utk pick tengket yg telah dib00kim..(walaup0n rakan2 yg lain sedang sibuk stdy) .. pakd0 mengalami kesesatan yg nyata ketika mencari rumah baru yuyu.. tujuan atau target ialah rumah yuyu, tp yg dijumpai ialah kubur atau jirat cina... adakah yuyu tinggal didlm kubur cina? pakd0 menjadi jeng k0il sebentar kerana sudah jauh tersesat dari jalan yang benar.. setelah mendapat hidayah barulah pakd0 menjumpai jalan masuk ke taman yuyu.. tetapi nyaris dilanggar dengan ganas dan mengerikan 0leh se0rang am0i yg tidak beberapa cantik.. pakd0 dengan berhemah memberi isyarat utk ke kanan... tetapi am0i itu dgn hati g busuk dan tidak berhati perut cuba melanggar... pakd0 agak cekap dlm mengelak.. ( mungkin kerana am0i itu tidak cantik, kal0 cantik sudah tentu pakd0 membiarkan sahaja dilanggar 0leh am0i itu, tp sayang).. kenalim pakd0.. kalau ada cik lily sudah tentu dia bg cl0ret kepada pakd0.. ubat kenalim katanya..

stelah memasuki jln taman yuyu, pakd0 sekali tersesat arah, yuyu dgn k0nfiden dan yakin, memberi arahan supaya ke kiri jika terjumpa signb0d '0ne way'.. pakd0 f0ll0w jer.. tetapi pakd0 tersesat lagi.. cik yuyu lain kali sila pastikan directi0n anda adalah bet0l!! kerana ada 2 signb0d 0ne way di situ!!!!

pakd0 bersama2 yuyu terus shaja ke k0ta damansara utk pick up tengket.. kali nin xsesat kerana pakd0 cukup mahir jln di situ.. terutama "pak ng0nar".. tempat pertemuan adalah rest0rem mamak KAYU.. dan harus diingat CASARANO!!! yuyu pasti memahaminya.. dan juga ked0ndong.. hahhahaha..

ketika berjmpa b0s edi putera, yuyu mengalami perubahan yg jelas di bahagian hidungya nk tau kenapa?
sila lihat gambar ini!!! (beci haku).. ini adalah sidang redaksi bagi magazine special editi0n Red Warri0r utk perlawanan Final Piala Malaysia..

 
 
sila perhatikan nama tugas2 khas.. NIK NURULWAHIDA!! adakah dia juga menyumbang tenaga? hahhaha..tetapi yuyu kelihatan sangat pening dan jeng k0il mengira tengket dan duit... pakd0 hanya mampu melihat yuyu pening dan terus jeng k0il.. pakd0 xbisa membantu.. baip2 sayam.. huhuhu..

sesudah mengambil tengket2.. pakd0 terpaksa pulang awal dan tidak berpeluang untuk "nukak" kerana  pakd0 ade final exam kees0kkan harinya (hari ni la)...


p/s: pakd0 p0n xtau ape sbenarnye m0tif p0sting pakd0 kali ni... sungguh mengharukan.. adakah pakd0 sedang jeng k0il?


 
 
 



Nov 4, 2009

an0ther grand finale f0r pakd0!!!!

es0k bermula la finale pakd0...
but i'm n0t excited at all f0r this finale.. m00d study telah hilang... huh!! f0r 1 semester pakd0 tersepit dlm financial pr0blem.. paham2 jer la kehidupan kat sini.. my status still TERMINATION AWARD!! alm0st 3 m0nths duk ulang alik 0pis mara.. kal0 buat belanjawan negara k0mpem pakd0 dah defisit 200% dr KDNK pakd0... mau xmalu.. 26 years 0ld and still feed by his dad!!! org lain da kawen p0n...

finale pakd0 kali ade 4 paper... ataup0n 4+1.. satu tu finale Piala Malaysia.. eh nk masuk jgk ke? sem ni sec0nd last pakd0 blaja dlm arena peng'degree'ian (ade ke istilah nih?) abaikan..  finale nyer es0k.. tp hr ni br bukak buku.. huhuhu..saje nk menempah maut!!! dan sperti biasa pakd0 kelam kabut membuat reversi0n..
itulah pakd0 dr dulu smpai sekarang.. 
sbenarnyer xsabar nk habiskan degree nih... nk keje n nk kawen!!!
walaup0n xde 0rg nk... hahahha..

mane tahan sehhh!! tgk 0rang bawak anak..





Nov 3, 2009

da grand finale!!!!



da grand finale...

1st time pakd0 b0leh tgk kelate main dlm final Piala Malaysia.. sungguh teruja beta... sehinggakan final exam langsung tidak terkesan dihati sanubari... dan ini adalah maj0r final kedua bg pakd0 sepanjang hidup mnjdi fan yg setia kepada team kesayangan kelate... yg pertama usah dilupa.. final FA Cup several m0nths ag0..

7 november 2009.. tarikh keramat bg pakd0.. umpama pengh0rmatan tertinggi bg pakd0 sepanjang memberi s0k0ngan kepada team kelate, walaupun bukan pakd0 yg bermain.. kalah menang xkira lah, asalkan dpt menikmati suasana final piala paling berprestij di malaysia ni..

ikutkan sejarah pakd0 bersama team kelate ni mmg banyak pahit dan manis.. dan inilah antara detik paling manis dlm hidup pakd0 stakat ni.. detik pahit xperlu lah disenaraikan... huhuhu pernah pakd0 men0nt0n match kelate bersama-sama hany beberapa kerat peny0k0ng ketika kelate terper0s0k dlm kancah piala FAM.. barulah pakd0 kenal sapa peminat yg sebenar.. ketika jatuhnya pasukan kelate pakd0 masih setia bersama.. walaup0n dicemuh kerana dianggap b0d0h men0nt0n pasukan yg terper0s0k jauh ke dasar liga, pakd0 masih setia.. sekarang pakd0 sudah mampu tersenyum sendiri.. berbal0i jugak setia ni yer.. terasa manisnya perjuangan.. (ceh mcm pakd0 jer yg main).. hahhaha...

ehh apa yg pakd0 duk ngaruk nih!!!! jengk0il m0lek...

anyway sabtu ni, amatlah berharap agar kelate berjaya membawa pulang piala malaysia buat kali pertama ke bumi bertuah Kelantan Serambi Mekah..

see y0u at Bukit Jalil..

pastikan s0rakan g0m0 kelate g0m0 bergema lagi di Bukit Jalil Darul Naim...

p/s: kredit t0 mr hafiz f0r this ph0t0.. pinje metar..

hepi besday b0nda tersayang...


2 n0v 2009.. selamat hari lahir buat b0nda tersayang...
n0rmah binti salleh







b0nda...
kasih smpi syurga..
tiada ganti dlm hidupku...
permaisuri dihati..
bintang dilangit..
cahaya dlm hidupku..

n0 w0rd w0uld describe h0w much i l0ve u b0nda..






Nov 1, 2009

angkara peny0k0ng setan!!!

mlm yg menakutkan...
itulah ungkapan bg pakd0 dan fan kelate ketika menyaksikan perlwanan antara perlis dan kelate...
balingan b0t0l, batu, kayu, telur busuk, mercun menyebabkn f0bia bg fan yg baru berjinak2 utk men0nt0n b0la distadium..


budak kecik menjadi mangsa..



 
ken0 pek0m bedil..




 
 
 
 
 
 
 
 
 

there are a l0t 0f picture, evidance t0 FAM...

KAMI DISERANG DIANCAM..
MEDIA BUTAKAN MATA..
FAM PEKAK KAN TELINGA..


but any way special thanks t p0lice and FRU..
ad0 jg0k h0k baikk..
wp0n lambat bertindak.


the game and the fan... kelate vs perlis..

pakd0 kembali... td xdam nk siapkn new p0sting kerna pakd0 bermain b0la 9-sides kat putrajaya..  tp sayam stakat suku akhir jer kalah penalti.. ehh ni citer lain.. silap tajuk pakd0 nih...

0k la.. berbalik kepada t0pic yg asal.. game mlm td mebuatkn pakd0 ckp2 gumbira, sedih, marah dan mengantuk...

gumbira kerna its was the 1st time in my life, i can watch kelate paly in Malaysia Cup Final...
sedih kerna kerna... kerna apa ya?
marah kerna diserang 0leh fan perlis dari dlm stadium smpi lah dlm bas..
mengantuk kerna pakd0 sleepless f0r alm0st 2 dayss..

0k la pakd0 smbung blk.. pakd0 sedang melalut kerna pening2..
smpi jer kat kangar pakd0 n da geng berkeliaran di perkarangan stadim dan mula masuk setelah b0ring berada di luar.. msk2 jer pakd0 trus menj0inkan diri bersama pasukan gendang kelate...
antara chant yg menjadi sebutan pakd0 sejak kecik " g0m0 kelate g0m0" naik bulu r0ma pakd0 sehhh!!!
mlm tu kami mempr0v0ke fan perlis dgn chant " 2 k0s0ng.. 2 k0s0ng!!!"
sehinggalah mereka da tak tahan dan bermula lah epis0d b0t0l terbang!! fan perlis memulakn incident ni dan bermacam2 0bjek dibaling ke arah kami.. kemarahan fan kelate sudah tidak dpt dibendung setelah se0rang peny0k0ng cilik kelate terkene balingan batu dr fan perlis.. darah yg keluar dr kepala fan cilik ni membuatkan kami hampir hilang akal membalas balik dgn balingan mercun dan b0t0l air..


harun bersama fan cilik yg dbaling batu 0leh perlis..


keadaan sejuk seketika apabila perlawanan bermula.. s0rakan "g0m0 kelate g0m0" dan paluan gendang dari fan kelantan membuatkan stadium kangar sperti di k0ta bharu... saat yg ditunggu2 akhirnya tiba, farhan membuat larian menarik dan melepaskan satu rembatan ala Alan Shearer yg menggegar gawang perlis.. suasana kembali mengila.. pakd0 menari, bers0rak, mel0mpat sehingga terlupa camera ditangan.. jd xde lah gmba utk tatapan... excited punyer pasal...

fan perlis kembali membuat 0nar... kami dibaling lagi... dan biaselah.. berperang!!!! pakd0 dibaling batu sbesar penumbuk di kaki.. huh!! nasib baik pakai kasut ADIDAS!! kal0 pakai selipar atau berkaki itik, sudah pasti pakd0 cedera parah.. huhuhu... pasukan FRU dikerahkan ke tempat duduk pen0nt0n.. kami dipisahkan dalam jarak 20meter.. dgn pasukan p0lis memenuhi tempat duduk kelate.. pelik tp benar!! itulah hakikatnya.. mangsa pulak yg diawasi.. hampeh sehampeh nya bg pihak P0lis Raja Di Malaysia..

pakd0 sperti biasa mengutuk pengadil perlawanan dan pegawai FAM yg dtg k0n0nnya utk meninjau suasana dgn kata2 nista.. p0is xleh tangkap daa.. nak dakwa dlm act mane?

sparuh masa kedua bermula, perlis berjaya merapatkan jurang... tp x excited p0n sbb da ketinggalan 3 g0l secara agregat... s0rry t0 say la perlis... walaup0n perlis mengasak kubu kelate, c0unter attack dari kelate berjaya memerangkap perlis dgn farhan menjaringkn g0l kedua peribadi hasil deflecti0n pemain perlis yg mengelirukan penjaga g0l perlis.. ape lagi... pakd0 kembali menggila... mel0mpat2 dibawah tahap sedar..
fan kelantan melaungkn chanting "bukit jalil" dan "balik perlis balik"... bikin panassss!!!
tahap kesabaran fan perlis sudah k0ng umpama bateri handset... mereka membaling apa jua yg ada ke arah fan kelate.. kami terpksa berundur dan dikala aksi panas kedua-dua peny0k0ng, Farhan melengkapkn skrip gemilang kelate mlm itu dgn hatrik yg disempurkan melalui rembatan ke celah kangkang keeper perlis...


Hatrik Farhan!!!


mlm geilang kami disahkan 0le referee bertugas dan r0ad t0 bukit jalil n0w a reality!!! n0 m0re a dream f0r every kelantanese all ar0und the w0rld...


g0m0 kelate g0m0!!




 

 


celebrate being t0gether...


mlm gemilang buat pakd0